Фирми, зад които стоят Младен Михалев - Маджо, ДПС, ВИС

...
Фирми, зад които стоят Младен Михалев - Маджо, ДПС, ВИС
Коментари Харесай

Маджо, ДПС, ВИС и Вальо Златев взеха плажове пред хотелите си на Черно море

Фирми, зад които стоят Младен Михалев - Маджо, Движение за права и свободи, ВИС и Валентин Златев, получиха на концесия плажовете пред хотелите им на Южното Черноморие за период от 15 години. Министерският съвет дефинира в сряда спечелилите след извършени състезания.

Имената на спечелилите бяха оповестени още в края на годината вицепремиера по икономическата политика и демографски въпроси Валери Симеонов в негов коментар във Facebook озаглавен " Пак ни извъртяха ". Поводът бе малка врата в Закона за концесиите, гласувана в преходните и заключителни разпореждания на различен закон, който няма нищо общо с него. Поправката е в полза на ВИС, Маргините, Маджо, Движение за права и свободи, които държат плажни концесии, написа вицепремиерът и пусна лист.

Сега държавното управление дефинира със свое решение концесионерите на плажовете " Слънчев бряг-север ", " Несебър-юг ", " Свети Влас – болничното заведение " и " Росенец север ". Те се печелят от компании, които имат индиректни връзки с посочените от Валери Симеонов лица и групи.

От държавното известие не излиза наяве дали е имало и други претенденти. На уеб страницата на Министерството на туризма също липсва информация за хода на конкурсната процедура.

Концесионерите печелят процедурите с цени близки до минималните, избрани от Министерството на туризма. За плажа " Св. Влас - болничното заведение ", компанията " Тера Тур Сервиз ", свързвана с Валентин Златев, даже ще заплаща по-малко по отношение на цената, която беше реализирана на конкурс за отдаване на плажа чартърен през предишния сезон. Процедурата се организира по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков и излъчи победител, само че по-късно министърът на туризма Николина Ангелкова я спря.

Концесионерите дават обещание да има свободен достъп до плажната линия, макар че до част от плажа на " Росенец 1 ", прочут още като " Отманли ", може да се стигне само по море, само че не и по суша, поради строго охранявания летен сарай на Ахмед Доган, както демонстрираха няколко следствия по случая.

Инвестиции за над 12 млн. лева в " Слънчев бряг - север "

" Голдън сендс бийч " ООД е новият концесионер на плажа " Слънчев бряг - север " за период от 15 години. Компанията ще стопанисва плажна линия с обща повърхност от 147 860 кв. м. Голяма част от нея беше залята от морето в края на февруари, оплакаха се стопаните на плажа.

Компанията ще заплаща годишно концесионно заплащане на страната от 1 664 784.18 лева с Данък добавена стойност. Това е с към половин милион лв. повече от плащаната до момента концесионна такса. Ако се съди от финансовия доклад на сдружението, това би трябвало да е съществено предизвикателство за него. За 2016 година " Голдън сендс бийч " регистрира доходи от 327 хиляди лева, които са с към 50 хиляди лева по-малко по отношение на година по-рано.

Договорът с предходният концесионер " Сънинвест ", чиито притежатели също имат хотели на първа линия в Слънчев бряг, беше преустановен предварително през 2016 година поради систематични нарушавания – по-малка плажна зона за свободен достъп на туристите, търговски обекти над позволеното. За нарушаванията " Сънинвест " бяха глобявани съвсем всяка година от районното министерство със суми сред 80 хиляди и 360 хиляди лв., които си плащаха.

След прекратяването на контракта с тях, за летния сезон през 2017 година плажът беше предан чартърен на компанията " Булимпекс ", която е притежател на хотела " Хелена ризорт " в Слънчев бряг. Бизнесменът от някогашната силова формация СИК Младен Михалев, прочут с прякора Маджо, държи в него 30%.

Сега е определено сдружението " Голден сендс бийч " ООД, което е благосъстоятелност на Вйеколсав Смрекар, който пред 90-те години на предишния век е взел участие в съдружничество с босове на СИК.

Компанията е дала обещание да има зона за свободно плажуване без чадъри и шезлонги, каквито са законовите условия. В платената зона цената на чадър и на шезлонг ще бъде по 9 лева

" Голдън сендс бийч " дава обещание да влага внушителната сума от над 12.5 млн. лева " за възстановяване на образа на морския плаж ", се споделя в държавното известие.

Близо 5 млн. лева вложения в засмукания от морето плаж " Несебър - юг "

" Ауто Фактор " ЕООД е определена за наемател на плажа " Несебър - юг " за период от 15 години. Компанията ще стопанисва линия с повърхност от 307 902 кв.м, която беше отнесена от морето в края на февруари и водите влязоха в приземните етажи на хотелите.

Компанията даде обещание бързо да в профил последствията и плажът да бъде подготвен за идния летен сезон. От " Ауто Фактор " са поели ангажимент да влагат близо 5 млн. лева в " ограничения за запазване на околната среда и предпазените територии на плажа ".



Туристите ще заплащат по 8 лева за чадър и шезлог на плажа. Годишното концесионно заплащане е 320 756.11 лева с Данък добавена стойност.

" Ауто Фактор " сега е еднолична благосъстоятелност на Кирил Георгиев Спасов. При основаването си сдружението е било благосъстоятелност на " Финанс фактор ", която се ръководи от Радостин Бързанов, прочут още като Радо Слънцето. Той е някогашен телохранител на починалия необут от някогашната силова формация ВИС Васил Илиев, а по-късно и на брат му Георги.

Предметът на активност на " Ауто Фактор " е превоз и търговия с коли. Капиталът на компанията е 5000 лева, а оборотът е бил 85 хиляди лева за 2016 година

До предишното лято плажът " Несебър-юг " се стопанисваше от компания " Сироко ", обвързвана с ямболския предприемач Боян Бонев. Договорът с нея беше преустановен поради систематични нарушавания. Проблемите с концесионера бяха от години. Периодично хотелиери и туристи стачкуваха против високите наеми, които им желае Боян Бонев. При първия кабинет на Бойко Борисов беше съборен и нелегално издигнат ресторант на плажната линия.

Наем от 12 хиляди лв. за частния плаж на Движение за права и свободи

Свързваната с почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган " Хермес Солар " печели концесията на морски плаж " Росенец - север " за период от 15 години.

Плажната линия е с дължина 370 метра и коцесионерът се задължава да предлага в зоната за платени такъми чадър и шезлонг на цени от по 10 лева, е посочено в държавното известие.

Годишното концесионно заплащане, което " Хермес Солар " ще заплаща на страната, е 12 092.40 лева с Данък добавена стойност. Организацията на целогодишно санитарно хигиенично поддържане на плажа ще коства на " Хермес слар " 20 000 лева без Данък добавена стойност, е посочено още в държавното известие.



Концесионната цена на този плаж падна към пет пъти по отношение на в началото желаните от страната 58 хиляди лева с Данък добавена стойност.

Компанията " Хермес Солар " построи първокласно имение в Бургаския залив, което се употребява от деятели на Движение за права и свободи. Достъпът до плажа пред него е неосъществим по суша, демонстрираха журналистически следствия.

" Тера тур сервиз " ще заплаща 64 807 лева за плажа " Св. Влас - болничното заведение "

" Тера тур сервиз " , на предприемача Валентин Златев ще заплаща концесионна такса от 64 807.45 лева с Данък добавена стойност за плажа " Св. Влас - болничното заведение " през идващите 15 години, реши държавното управление.
Зад плажа се намира хотелският комплекс - RIU Helios Paradise на Златев. В съседство с него сега строи нов - RUI Palace Sunny Beach, в който по предварителна информация ще бъдат вложени към 50 млн. лева

" Тера тур сервиз " от години стопанисва тясната плажна линия зад хотела. През март предходната година обаче служебният министър на туризма Стела Балтова разгласи конкурс за избор на наемател. Изненадващо той беше извоюван от компанията " Юробилд БГ " от Дряново. Фирмата със притежател и шеф Анита Ганчева победи " Тера тур сервиз " с по-добра наемна цена – 102 120 лева с Данък добавена стойност.

През април Балтова подреди авансово осъществяване на заповедта за избор на участник в състезанието, тъй като туристическият сезон започваше и е належащо обезпечаването на спасители и здравно обслужване на плажа.



Това предписание обаче беше спряно от сегашния министър на туризма Николина Ангелкова с претекст, че при провеждането на състезанието за наем не е взет под внимание фактът, че плажът " Св. Влас - болничното заведение " има годен контракт за концесия до 4 юли. Според националния концесионен указател въпросният контракт е подписан с компанията " Тера тур сървиз " на 4 юли 2001 година

Плаж " Св. Влас-болницата " се разгръща върху 16 762 кв.м земя. Бреговата му линия е дълга 895 метра. Активната плажна повърхност е в западната и източната част на крайбрежната линия, а в останалата част плажът е ангажиран от чакълести наслагвания. Негова присъща специфичност са построените осем брегозащитни буни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР