Фирми, които получиха големи аванси по времето на Бойко Борисов,

...
Фирми, които получиха големи аванси по времето на Бойко Борисов,
Коментари Харесай

Фирми с големи аванси ще строят тунела под Шипка за 358 млн. лв.

Фирми, които получиха огромни задатъци по времето на Бойко Борисов, ще строят и тунела под Шипка за 358 млн. лева с Данък добавена стойност.

Договорът с обединяването ДЗЗД " Консорциум ПСВТ ", в което вземат участие " Пътни градежи - Велико Търново " АД, " Хидрострой " АД и " Пътинжеренигстрой-Т " ЕАД, беше подписан в сряда - денят, в който водачът на " ИТН " (ИТН) Слави Трифонов разгласи, че напуща обединението и изтегля министрите си. Министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов е от квотата на Има Такъв Народ и под негово ръководство е организация " Пътна инфраструктура ".

По времето на ръководството на ГЕРБ две от компаниите в обединяването - " Хидрострой " и " Пътинжеренигстрой-Т " имат инхаус контракти с " Автомагистрали " надлежно за 475 млн. лева и 151 млн. лева

Процедурата по избора на реализатор за строителството на тунела под Шипка се проточи към 3 години. Избраният строител е същият, който направи обхода на Габрово, който е първата фаза на тунела под Шипка.

Консорциумът беше определен за реализатор от комисия, назначена по времето на ГЕРБ, само че решението за избора беше взето от управлението на АПИ, назначено от служебното държавно управление на Стефан Янев. Това докара до отстраняването на двама от тричленния директорски съвет - Апостол Минчев и Ивайло Денчев, като по-късно служебният районен министър арх. Виолета Комитова върна Денчев отпред на АПИ, който към този момент не е част от управлението след поемането на Министерство на регионалното развитие от Има Такъв Народ.

С избора на Гроздан Караджов за министър на районното развиване в началото той се разгласи срещу строителството на тунела, само че след това си " посипа главата с пепел " и разгласи, че контракт ще има. Въпреки това от началото на годината до през днешния ден той не се подписваше по неразбираеми аргументи.

Не е изключено дългото проточване да е било поради договарянето на комисионна предвид на думите, казани от премиера Кирил Петков, че " министър Караджов е просто един брокер ", както му обяснил персонално Слави Трифонов.

Сега огромният въпрос е дали това оборудване ще бъде издигнато. По контракт срокът е 8 месеца за планиране и още 3.5 години за строителство. Това значи, че тунелът под Шипка би трябвало да е подготвен до края на 2026 година

Тунелът под връх Шипка е топ приоритет в стратегия " Транспортна съгласуваност ", която следва да бъде утвърдена от Европейската комисия.

Най-голямото предизвикателство – екологията

С построяването на оборудването осъществяваме концепция, зародена преди 125 години, която обезпечава най-пряката връзка сред Северна и Южна България, сподели ръководителят на Управителния съвет на АПИ Тодор Василев.

За строителите най-голямото предизвикателство е екологията. Причината е че пътят минава през Национален парк " Българка ". Предстои Министерството на екология да даде инструкции какво тъкмо би трябвало да се направи, с цел да се запази природата.

Имаме възбрана да влизаме от 7 - 8 места в парка и екологията е най-голямото предизвикателство пред нас, сподели Румен Игнатов от " Консорциум ПСВТ ".

Без смяна в цената

Любопитен подробност е, че изпълнителят удостовери дадената през 2020 година цена от 358 млн. лева за 10.5 километра пътно строителство, от които 4 км са тунели.

Това се случва на фона на настояванията на Камарата на строителите за индексиране на цените поради инфлацията през последната година.

Представителят на " Консорциум ПСВТ " Филип Маринов изясни, че не са желали смяна в цената, тъй като преди 3 години са дали по-висока, стъпвайки на опита си от първата фаза на строителството, която се проточи прекомерно дълго и по този начин в този момент калкулирали риска това да се повтори още веднъж, както се и случило.

Ефектът от построяваането на тунела

Очаква се с построяването на тунела тежкотоварният трафик през Габрово да се усили над 90%, а на леките коли с над 50%, демонстрират изчисленията, заяви Тодор Василев, ръководител на Управителния съвет на АПИ след подписването на контракта.

Изчисленията демонстрират, че трафикът през тунела ще бъде два пъти по-голям по отношение на настоящия и ще нарасне до над 10 000 автомобила за денонощие, добави той.

Председателят на УС на АПИ пожела на строителите да работят качествено и да съумеят да завършат плана в период, а на строителния контрол да бъде непоколебим, само че обективен, с цел да може след завършването на обекта всички да бъдат горди от направеното.

На подписването на контракта участваха доста публични лица, което не е честа процедура. В залата на пътната организация бяха депутатите Богомил Петков от " Продължаваме промяната ", който е от Габрово, Виктория Василева - " ИТН " (ИТН), Даниел Петров - " Възраждане ", Георги Георгиев - Има Такъв Народ, Снежанка Траянска - Има Такъв Народ, заместник-министрите на районното развиване и благоустройството Явор Пенчев и Деляна Иванова , регионалният шеф на Габрово Ралица Манолова , заместник-кметовете на Габрово Деян Дончев и Николай Меразчиев , съветникът на премиера Яна Балникова и други.

Проектът

Проектът планува построяването на сектор с дължина от 10.5 км. От тях близо 8 км са ново строителство, а 2.5 км е реорганизация на съществуващия първокачествен път Габрово - Казанлък.

Заложено е построяването на 5 тунела с обща дължина 4 км. Тунелът под Шипка ще е с дължина от 3.22 км, а останалите 4 тунела са по-малки - надлежно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м.

Ще бъдат издигнати още и 6 моста и един подлез.

Тунелът под връх Шипка стартира на 1 км западно от прохода и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на оборудването ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще е с две ленти за придвижване, две водещи линии и два тротоара.

Тунелът е основна точка за пътния трафик в посока Север - Юг и през него ще се реализира прекосяването през Стара планина в централната част на България.

Основните транспортни посоки, които ще бъдат обслужвани са Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

Строителите

Обществената поръчка за планиране и строителство беше извоювана от ДЗЗД " Консорциум ПСВТ " , в което вземат участие " Пътни градежи - Велико Търново " АД, " Хидрострой " АД и " Пътинжеренигстрой-Т " ЕАД.

Стойността на контракта с тях е 358 милиона лв. с Данък добавена стойност.

Срокът за планиране на оборудването е 240 дни (8 месеца), а на строителството 1280 дни (около 3.5 години).

Същият консорциум построи и обходния път на Габрово през миналия програмен интервал, което беше първата фаза на реализацията на плана.

От името на строителя контракта подписаха Филип Маринов и Румен Игнатов.

Строителният контрол бе предоставен на ДЗЗД " Трансконсулт - Свеко " , в което вземат участие " Трансконсулт – БГ " ООД и " Свеко Енергопроект " АД. Техният контракт е за 6 479 935,20 лева с Данък добавена стойност и бе подписан от Милка Гечева, която е някогашен началник на ДНСК по времето на първите два мандата на Бойко Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР