Фирменото кредитиране по време на пандемията в България не е

...
Фирменото кредитиране по време на пандемията в България не е
Коментари Харесай

Фирменото кредитиране у нас нараснало с 1/3 по време на пандемията

Фирменото кредитиране по време на пандемията в България не е замрялo, а даже в противен случай – нараснало се е с близо 1/3 спрямо предходната година.

Според последните данни на Българска народна банка в интервала на изолираност -март-май, комерсиалните банки в България са отпуснали нови заеми в лв. на обща стойност от 2,2 милиарда лева на  българския бизнес. Това е с 32% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Най-голямо е нарастването на огромните корпоративни заеми. За трите месеца март, април и май, в които стопанската система беше под съществени ограничавания и липса на оборотни средства банките са отпуснали нови заеми на обща стойност над 1,4 милиарда лева, всеки от който е бил за сума, надхвърляща 1 млн. лева Това е с цели 57% повече утвърдени заеми в съпоставяне със същия интервал на предходната година.  Корпоративните заеми на стойност под 1 млн. лева възлизат на общо 804 млн. лева за трите месеца на пандемията, като спрямо предходната година сумата им е с 25% по-голяма.

Голям растеж има и при заемите, отпускани в американски долари, които нарастват с 80%. Заемите в евро за обсъждания тримесечен интервал възлизат на 1,6 милиарда лева и нарастват с 2% на годишна база.

Едното пояснение на нарасналото търсене на заеми е потребността от оборотни средства за бизнеса, който при положение, че не обезпечи финансиране би банкрутирал. Другото пояснение, че в статистиката за ново отпуснатите заеми влиза и предоговорените нови. Възможно е при новите условия доста компании да са били принудени да упорстват за нови условия на погашение на към този момент съществуващи отговорности към комерсиалните банки.

През въпросните месеци лихвите по корпоративните заеми останаха почти непроменени – към 3,5% за заеми на стойност до 1 млн. лева и 2,5% за заеми на стойност над 1 млн. лева когато са отпуснати в български лв. и надлежно сред 2% и 2,8% когато заемите са в евро.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР