Фирмата с дебели връзки с ДПС и санкциониран от Украйна

...
Фирмата с дебели връзки с ДПС и санкциониран от Украйна
Коментари Харесай

ДПС и руски олигарх стоят зад мащабен енергиен проект край Бургас?

Фирмата с дебели връзки с Движение за права и свободи и глобен от Украйна съветски олигарх „ Виртус Инвестмънт “ предлага инвестиция във фотоволтаичен парк , цех за водород за 600 милиона лв. и 1000 работни места , като Община Бургас задушевно одобри офертата и задвижи процедура по отделяне на имоти в региона на авиобазата в с. Равнец . Това разкрива изследване на BIRD.BG, в което се показва, че компании на вложителите дължат близо 1,5 млн. лв.  на Национална агенция за приходите.

Инвестиционното предлагането беше прегледано на сесия на Общински съвет-Бургас на 11 април и разказано със суперлативи от двете страни. Представен като акционер във „ Виртус “ Красимир Стоянов разяснява пред „ Флагман “, че от първата минута са били спомагани от „ прелесния кмет “.

Същевременно по нощите „ прелестният кмет “ Димитър Николов /ГЕРБ/ е вкарал докладна бележка за разглеждане от Общински съвет-Бургас, с която желае да се даде авансово единодушие за основаване право на градеж за период до 35 години на повърхност от към 830 000 кв. метра в региона на Равнец на акционерното сдружение.

Почти единомислещо общинските съветници утвърдиха докладната на кмета.

На 14 април другият съсобственик във „ Виртус Инвестмънт “ Свилен Баев взе участие в предаването  „ Евродикоф “, като на въпрос на водещия какъв е произходът на средствата, той отвърна, че ще притеглят финансиране от банки и категорично отхвърли да има съветски пари .

BIRD.BG изследва фирмените и фамилни връзки на Баев , като се разкрива солидна връзка с Движение за права и свободи и близки връзки с съветски олигарх, попаднал под наказания . Родителите му са Мирела Баева и Тони Баев. Майката му е политик от Движение за права и свободи, била е евродепутат в Европейския парламент (2007 – 2009). Баща му съставлява компанията Windows International Hellas SA, която е благосъстоятелност на Леонид Лебедев .

Лебедев е съветски политик и предприемач, глобен от Украйна за връзки с режима на Владимир Путин . Свилен Баев е бил съучастник във компанията Болкан Ютилитис дружно с Лебедев. Леонид Лебедев и Мирела Баева са членове на сдружението Научно-техническа информация Нанотех.

Връзки. Снимка: BIRD.BG

Връзките на семейство Баеви с Движение за права и свободи и съветския олигарх по никакъв начин не са инцидентни . Към това може да се добави, че до 2012 година в „ Болкан Ютилитис “ участва  „ ковчежникът “ на Национална движение „Симеон Втори" и някогашен народен представител от Движение за права и свободи Максим Димов .

Проучването на медията сочи, че „ Виртус инвестмънт “ има и различен енергиен план край Рупите. Според обява на вестник „ Струма “, технологията за произвеждане на електричество на „ Виртус “ наскоро е била  внедрена от съветска компания в Топлоелектрическа централа „ Варна “ на почетния ръководител на Държавно стопанско предприятие Ахмед Доган.

Фирмата „ Болкан Ютилитис “ е упомената в края на 2022 година в медиите в Северна Македония, като компания „ со дискутабилен кредибилитет “ , която ще доставя природен газ.

Мегаинвеститори длъжници на Национална агенция за приходите?

Свилен Баев е притежател на компания, имаща огромни отговорности към Национална агенция за приходите . Същото важи и за Красимир Стоянов, показан като акционер във „ Виртус “, само че името му не участва в акционерната книга или в регистъра на действителните притежатели на компанията. Общо фирмите с тяхно присъединяване дължат съвсем милион и половина .

Около водородния мегапроект в Равнец има доста въпросителни за произхода на инвестицията и за потенциала на компанията да построи огромни индустриални мощности. Ако компанията се снабди с правото да употребява на ниска цена общинската земя , тя ще може да я покрие с доходоносни фотоволтаици. А водородният цех и работните места евентуално ще останат под формата на презентация и отчет , направени от „ Водородното сдружение “, в което член е Доган .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР