Фирмата на Валентин Златев “Тера Тур Сервиз е дала парите

...
Фирмата на Валентин Златев “Тера Тур Сервиз е дала парите
Коментари Харесай

Разследване на BIRD.BG: Къщата в Барселона - купена с европари от Банкя

Фирмата на Валентин Златев “Тера Тур Сервиз ” е дала парите за къщата в Барселона, където през 2013 година се настанява манекенката Борислава Йовчева с щерка си. Тя е в сърцето на корупционния скандал “Барселонагейт ”, защото има подозрения, че детето на Йовчева е от тогавашния министър председател Бойко Борисов, пишат от. В същия интервал, когато към Испания са преведени 3,13 милиона евро за къщата и нотариалните такси, дъщерна компания на “Тера Тур Сервиз ” ЕООД е спечелила и усвоила европроекти в България за 3,18 милиона евро, сподели взаимно изследване на BIRD и Биволъ.



Колаж: BIRD.BG

Откъде са парите?

Прането на пари мъчно се потвърждава. Дори когато необяснимото замогване е на показ, незаконният му генезис би трябвало да се потвърди от управляващите, а не от забогателия. На държавното обвиняване се пада задачата да откри предикатното закононарушение – корупция, търговия с въздействие, финансови злоупотреби, измами, престъпен трафик или някой от другите “четиристотин релативно честни способа за лишаване на пари ” (Остап Бендер), пишат от BIRD.

Такъв е казусът с Борислава Йовчева, млада манекенка от Сандански, която през 2013 година заживява на в Барселона в къща за 3 милиона евро, отваря първокласен бутик на пъпа на каталунската столица и кара ново Порше. Испанските управляващи проверяваха по сигнал на БОЕЦ и откриха необяснимото замогване на Йовчева, след което пратиха преписката на българската прокуратура. Според испанското следствие има данни за пране на пари и е забъркан Бойко Борисов, с който Йовчева имала специфични връзки.

Две години по-късно българската прокуратура заключи, че няма доказателства Борисов да е намесен, само че продължи следствието против Йовчева, нейния татко и други лица.

Въпросът за произхода на парите остана неуточнен, само че българското следствие въпреки всичко се добра до нови данни и условия. Финансовата диря е проследима, защото Йовчева е поискала да се устрои в прилична страна като Испания, където не можеш да се сдобиеш с парцели и бизнес за милиони, като извадиш пари в кеш от чекмедже.

Проследяването на парите по банков път разкри ролята на компанията “Тера Тур Сервиз ” ЕООД в покупката на къщата в Барселона за 2,9 милиона евро. Тя е разказана в документите, подадени в Народното събрание от Иван Гешев с искане да бъде свален имунитетът на Бойко Борисов и той да бъде упрекнат по делото “Барселонагейт ”. Разследващите са открили несъмнено следните обстоятелства:
През март 2013 година Александър Чаушев купува за 2 900 000 евро къща с басейн с обща застроена повърхност 559 кв.м, находяща се на ул. “Francesc Ribalta ” № 8 в барселонското предградие Esplugues del Llobregat. Чаушев завърши договорката в Испания на 5 май 2013 година, когато заплаща и нотариална такса от 232 000 евро.Средствата за закупуването на парцела обаче не са на Чаушев. Те са му предоставени според контракт за мандат, подписан сред него и компанията “Тера Тур Сервиз ” ЕООД. Договорът е от 15.02.2013 година и в него е посочена категорично цената на парцела.
Към тези обстоятелства изследването на BIRD и Биволъ прибавя многозначителното събитие, че дъщерна компания на “Тера Тур Сервиз ” за малко време е акумулирала съпоставима сума от европейски планове, които наподобяват подозрително нагласени и на мощно повишена стойност. Тези нови обстоятелства не са изследвани от прокуратурата и дават допустимо пояснение за предикатното закононарушение, а точно, корист с европейски фондове.

Златеви: “Чаушев да откри някаква постройка ”

“Тера Тур Сервиз ” ЕООД е благосъстоятелност на “Агрохолд ” АД, която от януари 2023 година е преименувана на “Тера Уей Инвестмънт Груп ” АД, а 99% от акциите на “Агрохолд ” АД се държат от кипърската “Тера Уей Холдинг Лимитид ” (Terra Way Holding Limited). “Тера Уей ” е с автентичен притежател Валентин Василев Златев – непосредствен другар на Бойко Борисов и дълготраен шеф на “Лукойл България ”.

Златев е разпитан по делото “Барселонагейт ”, а неговият татко Васил Златев е разпитан дори два пъти. В показанията си пред прокурора Валентин Златев изяснява покупката на къщата по този начин: Дружеството, в което татко му е управител, проучвало да закупи хотел в Испания, и по едно и също време с това къща, в която да живее българския личен състав. Сделката за хотела не се случила, само че къщата била добита, с цел да се употребява от командированите хора там и след това да се продаде за капиталова облага.

С покупката се наел Александър Чаушев, непосредствен на Златев от гимназията и от следването им в Москва. Златев не бил проявявал интерес към този парцел и не знаел кой живее там, само че знаел, че след продажбата на парцела парите се върнали назад във компанията “Тера Тур Сервиз ” ЕООД.

Валентин Златев споделя още, че не познавал Борислава Йовчева и татко ѝ Георги Йовчев. С Бойко Борисов били другари, само че в никакъв случай не били коментирали този парцел в Испания и в никакъв случай не бил получавал оферти да финансира негови планове в страната и чужбина. Не бил чувал и за испанските компании Numin Invest (където е апортирана къщата) и Ema BGS (която има първокласния бутик на Йовчева).

Бащата Васил Златев (вече покойник) дава малко по-различна версия за придобивката на парцела. Там трябвало да спят чиновници на компанията, командировани за образование по контракт с RIU (голяма интернационална туристическа компания). На Чаушев било предоставено “да откри някаква постройка ”.

При предходния си разпит казахте, че парцелът е закупен с капиталова цел, а в този момент за образование на хора. Кое е вярното, пита прокурорът.

“Не си припомням, само че за мен е било за образование ” – дава отговор Златев. Той твърди още, че даже не бил обсъждал договорката със личния си наследник, което опонира на ревюто на Валентин Златев.

Фактите сочат, че никакъв личен състав на компанията не е живял там, а парцелът е възложен на Борислава Йовчева и нейното семейство. Не е реализирана и задачата за капиталова облага, защото къщата е продадена през 2021 година за 1.8 милиона евро. Така “Тера Тур Сервиз ” е изгубила над 1 милион евро.

Евромилионите от Банкя

И в случай че образования в тази испанска къща не са се провеждали, то в България са се провеждали образования с европейски пари. Проучване на кръга от компании, свързани със Златеви, сподели, че в същия интервал, когато е добита къщата, върху тях се е изсипал златен дъжд от еврофондовете. Милиони идват от Оперативна стратегия “Развитие на човешките запаси 2007-2013 ”, а главният възложител е НИОКСО – държавен институт за образование на педагози. Забавно съвпадане е, че този институт е основан в Банкя, където живее и Бойко Борисов.

Приятелството сред Борисов и Златев има и огромни стопански измерения, както отбелязва и посланикът на Съединени американски щати Джон Байърли още през 2006 в собствен конфиденциален отчет, оповестен от Wikileaks и Биволъ:

Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с шефа на “Лукойл България ” Валентин Златев, извънредно авторитетен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играе огромна роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

Вече като министър председател Борисов укрепи тези връзки със великодушни държавни дарове, отбелязва медията. Пример за това са пристанището “Росенец ”, обещано на концесия на “Лукойл ” за 35 години, бетонирането на горивния монопол и манипулираните публични поръчки за милиарди, които отиват в свързваната със Златев компания “Джи Пи Груп ”.

Но в случай че в тази ситуация с “Джи Пи Груп ” връзката със Златев е индиректна и опосредствана, то в “Барселонагейт ” е прекомерно директна. Европарите са минали през “Хорнит ” ООД, която в този интервал е благосъстоятелност на “Тера Тур Сервиз ” (24%) и “Агрохолд ” (76%). “Агрохолд ” пък е едноличен притежател на капитала на “Тера Тур Сервиз ”. И двете компании са с краен притежател Валентин Златев през кипърска офшорка. Управител на “Хорнит ” и на Тера Тур Сервиз е едно и също лице – Лъчезар Тодоров, който е преговарял с Чаушев за покупката на къщата.

Дружеството “Хорнит ” е туроператор и главната му активност е да продава туристически пакети, самолетни билети и настаняване в хотелите на Златеви. Самостоятелно и в разнообразни консорциуми “Хорнит ” ООД е предоставяла и дава услуги на държавни институции – главно самолетни билети, демонстрира информация в системата СЕБРА.

До 2013 година “Хорнит ” не е измежду фирмите, печелили европроекти, както и Борислава Йовчева не е гражданин на Барселона. Началото на 2013 е основен интервал, тъй като тогава “Тера Тур Сервиз ” купува къщата на Йовчева, а дъщерната й “Хорнит ” се включва в 2 плана, финансирани с европейски пари, където извършва в разнообразни обединявания 4 публични поръчки. Три от тях са с възложител НИОКСО и една е на Министерството на здравеопазването.

Информация за тези планове и публични поръчки се открива в системата UMIS, в Агенцията за публични поръчки и в системата за разплащания СЕБРА.

Във всички тези поръчки се следят странности, характеризиращи нагласените търгове, предопределени за “правилния ” реализатор.

Цената на къщата в Барселона e 2,9 млн. Евро, плюс 232.000 евро нотариални такси или общо 3 132 000 евро.

Наливането на европейски пари в “Хорнит ” се отразява удобно на финансовото положение на сдружението. За 2013 и 2014 година, когато са получени заплащанията от европроектите, то регистрира облага надлежно 232 000 лева 1 263 000 лева, а през 2014 година сдружението майка “Агрохолд ” подвига капитала му с 1 563 710 евро. Следващата 2015 година “Хорнит ” завършва на загуба от 1,8 млн. лева, демонстрират годишните финансови доклади на сдружението.

Фондове на ръчно ръководство от Борисов

Разбира се, изобилното европейско финансиране за сдружение от холдинга на Валентин Златев, другар на премиера Бойко Борисов, който с друго сдружение купува къща в Барселона, където живее доближената на Бойко Борисов, може да е единствено съвпадане.

Съвпадение има както във времето на покупката на къщата в Барселона, по този начин и в получените и изхарчени суми с към 2% отклоняване. Разликата от към 50 000 евро сред цената на къщата и усвоените европари може да се изясни със съпътстващи разноски по договорката и с хонорара на Чаушев, който се нагърбил да обезпечи постройката.

Тези съвпадения обаче заслужават цялото внимание на Европейската прокуратура, откакто българската реши да закрие проблема с къщата в Барселона. Защото става дума за милиони на европейския поданик.

Още повече, че е налице информация по какъв начин Борисов в качеството си на министър председател персонално се е разпореждал да бъдат осъществени непозволени дейности с европейски средства. Такъв е казусът със скандалния “канибалски сигнал ”.

От роман на някогашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков се разбра, че Борисов заплашил шефа на ДФЗ Светослав Симеонов, тъй като отказвал да възвърне на компания 1,4 млн. лева Данък добавена стойност по план за храни за небогати, финансиран от Европейски Съюз. А Симеонов отказвал, тъй като показаните фактури били подправени.

Заплахата била изключително груба: “Как му е казано, че има жена и деца, които няма да схванат дали не ядат неговото месо. И това нещо е казано от този и дано спре да приказва ”, съобщи Рашков по адрес на Борисов.

В сигнал до Министерство на вътрешните работи притежателят на компанията, който пожела анонимност на този стадий, написа буквално следното:

След седмица (Мирослав) Найденов ми звънна доста благополучен и буквално ми сподели: “Борисов извика този ром Симеонов, смаза го, пестник му удари, ромът реве пред мен ”. След пай интервал от време, не си припомням какъв брой, 1 400 000 лева бяха получени по сметката на компанията ми от ДФЗ.

За да се отблагодари на Борисов, подателят на сигнала набавил 250 000 лева кеш, сменил ги в евро и ги предал на Мирослав Найденов в тоалетната на ресторант на площад “Македония ”.

Това е де факто рядко срещано самопризнание за закононарушението “подкуп ”, изпратено до Министерство на вътрешните работи на 06.07.2021 година и подписано от подателя, който категорично показва предпочитание да свидетелства пред способените органи. И досега този сигнал отлежава някъде в прашните папки на прокуратурата.

В случая със Златев надали се е стигнало до плесници и закани да го създадат на колбас, в случай че не купи къщата в Барселона. Европейските пари са свършили работата по предпазлив и грациозен метод, с цел да скрепят омертата сред двамата. И да подсилят “лоялността (на Борисов б.ред.) му (и неговата уязвимост) към Златев ”, проучват от BIRD.

В новото си амплоа на евроатлантик Борисов към този момент не е предан към резидента на съветските ползи у нас и желае да скъса с уязвимостите. Това не е елементарно, защото една дума на “Василич ”, както Борисов назовава Валентин Златев, може да съсипе защитната линия на Бойко Борисов и да го върне в епицентъра на “Барселонагейт ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР