Фирмата на моя клиент няма нищо общо с хакерската атака.

...
Фирмата на моя клиент няма нищо общо с хакерската атака.
Коментари Харесай

Адвокатът на TAD Group: Няма нито едно доказателство за подбудителство

" Фирмата на моя клиент няма нищо общо с хакерската офанзива. Няма нито едно доказателство за подбуждане. Всички доказателства касаят активността на компанията, те не касаят хакерската офанзива. " Това сподели в изявление за bTV юрист Ина Лулчева -защитник на притежателя на TAD Group Иван Тодоров.
Тя обърна внимание на това, че другият подстрекател е с гаранция, а причинителят, който би трябвало да носи най-тежкото наказване е с мярка за неотклонение " подписка ", а притежателят е арестуван.
" Затова казахме, че той се задържа точно, тъй като е притежател на компанията. ", изясни Лулчева. По думите ѝ това не е обвързвано с правото. Тя изрази съмнение, че има връзка сред изявлението на ръководителя на ГДБОП, който по-рано даде обещание, че на 8 август ще има арестуван. 
" Създава се такова усещане, което е доста неприятно, тъй като би трябвало да важат доказателства, показани в съда. Обществените въодушевление, които се пробва да сътвори прокуратурата не би трябвало да въздействат, по този начин съм се надявала постоянно. Вчера съдът се базира на една фотография, на която се твърди, че е Иван Тодоров и се приказва за Национална агенция за приходите. Това не е правилно. На фотографията не е моят клиент. Не мога да кажа по какъв начин се усеща сега Иван Тодоров . Там не дават да приказваш. Това е арест. Тепърва ще преценим какви дейности ще предприемем ", добави още адв. Лулчева.
Припомняме, че на 8 август Апелативният спецсъд върна в ареста обвинявания в подбуждане за кибертероризъм притежател на TAD Group Иван Тодоров.
Тодоров се отзова зад решетките с претекст, че той приказва с Кристиян Бойков на терасата в офиса на компанията за резултата от разпратените до медиите данни от Национална агенция за приходите. Само че самата прокуратура, пускайки доказателства по делото в медиите, в това число фотоси от въпросния диалог, уточни, че вторият човек в диалога е Георги Янков! " Съдът направи фактическа неточност. Той се базира на фотоси, в които вземат участие други лица. На процедура той се базира на доказателства, които не касаят Иван Тодоров ", съобщи пред публицисти юристът му Георги Стефанов. Припомняме, че компания TAD Group, чийто притежател е Тодоров, е обвинена за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Изтичането на данни след хакерската офанзива на сървърите на Национална агенция за приходите засегна към 5,1 млн. български жители. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на умряли лица.
Миналата седмица Тодоров беше арестуван на Летище София, а по-късно – освободен от спецсъда против гаранция от 100 хиляди лв.. Прокуратурата стачкува мярката за неотклонение парична гаранция. Вече стана ясно и че отбраната на притежателя на TAD Group желае понижаване на гаранцията му. Обвинението на Тодоров е за кибертероризъм.
Oт прокуратурата разпространиха част от доказателствата, събрани по делото. Това докара до нов теч на персонални данни. В публикувания имейл от обвиняването не бяха заличили ЕГН-та.
Тогава юрист Ина Лулчева уточни тъкмо това събитие в отбраната, откакто прокурор Евгения Станкова, която сподели по какъв начин били хакнати пръскачките пред Народното събрание (според Столична община там се полива с водоноска), изясни, че Тодоров би трябвало да остане в ареста, с цел да се предотврати заплаха да се всява ужас в популацията. Лулчева съобщи, че с " изпускането " на ЕГН-тата също се внася ужас. А фактическата причина Тодоров да си остане в ареста е показан негов диалог с Бойков - през чат. В него Бойков споделя: " Тая вечер Национална агенция за приходите отпътува, ударихме на бате Бойко машината и окрадохме всички документи ". Тодоров отвърнал: " Да ги копираме задачите, пък след това ще ги запитвам за киберсигурност. Даже изобщо няма да ги запитвам ". Има и свидетелски показания, че Бойков на процедура ръководел оперативно компанията.
Според прокуратурата, уеб сайтът на Агенция " Митници " също бил ударен от TAD Group, потърпевши били и " Нет Инфо ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР