Фирмата, която работи по ремонта на покрива на парижката катедрала

...
Фирмата, която работи по ремонта на покрива на парижката катедрала
Коментари Харесай

Фирмата, ремонтирала Нотр Дам: Не сме отговорни за пожара

Фирмата, която работи по ремонта на покрива на парижката катедрала "Нотр Дам ", малко преди той да бъде обзет от пожар, отхвърли да носи отговорност за нещастието, съобщи ДПА.

Говорител на компанията "Льо Бра Фрер " съобщи, че в този ден не е имало заваряване или други действия, при които се развиват високи температури, обратно на догатките в някои френски медии, че пожарът може да е бил провокиран от такива действия.

Единствената настояща активност е била монтирането на скеле за планувана реституция на покрива и кулата стрела, които бяха унищожени в пожара. Последният служащ на компанията е напуснал обекта в 17.50 ч. локално време, час преди да стартира пожарът, съобщи поискалият анонимност представител.

Експерти показаха, че желанието на президента Еманюел Макрон катедралата да бъде възобновена до 2024 година, когато Париж ще бъде хазаин на Олимпийските игри, е нереалистично за сходна голяма интервенция.

Известният френски проектант Пиерлуиджи Периколо сподели за сп. "Инрокс ", че възобновяване ще отнеме най-малко тройно по-дълго време. "Не по-малко от 15 години. Това е колосална задача ", сподели Периколо, който е работил по реставрацията на потърпевшата при пожар базилика в Нант през 2015 година Според него ще са нужни от две до пет години единствено за инспекция на стабилността на катедралата.

"Краят на пожара не значи, че постройката е изцяло избавена. Каменната конструкция може да се повреди при излагане на високи температури, да промени минералния си състав и да се появят вътрешни пукнатини ", съобщи Периколо.

Ректорът на "Нотр Дам " съобщи, че ще затвори катедралата за "пет до шест години ", като означи, че е допустимо елементи от структурата й да са съществено отслабени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР