Фирмата, която екзекутира телефон 112 - Контракс участва в консорциумът

...
Фирмата, която екзекутира телефон 112 - Контракс участва в консорциумът
Коментари Харесай

Скандал! Сатрапът на 112 взима и ТОЛ системата?

Фирмата, която екзекутира телефон 112 - " Контракс " взе участие в консорциумът " БГ път ", в който е и унгарската " Ай Сел Глобал Солюшънс " и протяга ръка към ТОЛ системата, разкриха пред БЛИЦ високопоставени източници. Няколоко десетилетия подред страната има един безконечен клиент, който предпочитано, още от времето на държавното управление на Жан Виденов и с явната поддръжка на банкера Емил Кюлев, печели огромните и вкусни хапки на бизнеса с публични поръчки. Собственикът на компанията „ Контракс “ Йордан Йорданов от дълго време е милионер от състезания. След разстрела на патрона си Йорданов продължава да работи с вдовицата му Весела Кюлева и да печели поръчка след поръчка.

По информация на Агенция по Обществените Поръчки – „ Контракс “ АД е реализатор по 273 публични поръчки (към август 2017 г.).

Дори по време на последния служебния кабинет на Огнян Герджиков клиентът си остава същият - „ Контракс “ АД е главен адресат на бюджета на министерството на образованието – 90% от изхарчените 6 млн. лева за доставка и сервиз на компютърна и периферна техника. През 2015 година компанията регистрира оборот от 52 млн. лева, главно от публични поръчки в границите на България.

„ Контракс “ са и един от най-големите усвоители на европейски пари в страната - реализатори по над 90 европейски плана и са изпълнявали и взели участие в планове за обща стойност над 240 млн лева
Коя обаче е най-знаковата поръчка на „ Контракс “? Големият позор на компанията е незабавният номер 112. Макар един от последните отчети на инспектори за активността на „ Контракс “ да афишира, че най-слабата страна на компанията е „ неналичието на положително решение в региона на софтуерните решения “, точно същите лица не престават да държат технологията на абсолютния неуспех 112.

Спешната централа бе основана за 34 млн. лева След гаранционната ѝ поддръжка излизаше към 2 млн. лева годишно, само че от 2015 година насам не са влагани нови средства в поддръжката й. В последния месец, след следващите смъртни случаи поради закъснение на екипи, Министерство на вътрешните работи съобщи, че подхваща бързи ограничения за ремонт на тел. 112. „ Националната система 112 е с нарушени съществени функционалности. Това, от своя страна слага в риск живота и здравето на жителите, изпаднали в неволя, а в случаите на естествени бедствия, терористични закани или други спешни обстановки е опасност и за националната сигурност на страната ни”, признават от силовото ведомство.

Телефон 112 работи на спешен режим, безапелационни са и диспечерите. При незабавно позвъняване на компютрите им не пишело кой от кое място звънни. Липсвал даже и телефонният номер - в случай че при нужда се наложат уточняващи въпроси към подателя на сигнала, операторите не могат да го наберат наново. „ Бъркат се адреси, градове, улици, номера. Понякога на тел. 112 се записва адрес в различен град, откакто има повтаряне на улици и номера. Например, операторите записват адрес в София, само че същата улица и същия номер ги има и във Варна и екип на Бърза помощ отива там, а пациентът в София остава да чака”, кометираха пред медиите от системата.

На диспечерите постоянно им се постанова да записват подадените сигнали на ръка, с цел да изпратят екип. „ За телефон 112 знам, откогато влязох в кабинета, където има директория, на която с огромни букви написа 112, и знам, че е проблем. Изтекла е гаранцията, няма поддръжка”, призна даже вътрешният министър Валентин Радев. Според него в този момент може да се наложи построяването на напълно нова система 112. Експерти обясниха, че казусът е можело да се реши с 3 млн. лева още преди 2 години. Предишният вътрешен министър Румяна Бъчварова обаче тогава твърдяла, че Министерство на вътрешните работи няма от кое място да откри парите.
Доста любопитен факт е, че комерсиалният шеф на „ Контракс “ се споделя Яко Пилософ, а неговия брат - Владимир Пилософ е едно от последните назначения на някогашния министъра на здравеопознатео от Реформаторския блок Петър Москов - като шеф на печално скандалния фонд за лекуване на деца. Връзката е още по-дебела обаче – в случай че софтуерът на 112 е на „ Контракс “, то самият център е построен от „ Сименс Електрон напредък “ – същата компания поради която в последна сметка Москов е изхвърлен от партията си ДСБ, а абсурдът за публичната поръчка за медицинка инсталация, дадена на „ Сименс “, съвсем го катурва от министерското кресло. Очевидно на Москов проблемите със 112 изобщо не са му правели усещане. Напротив, чудел се е по какъв начин да угоди още повече на шефа на публичните поръчки у нас, нищо че неприятните му практики в последна сметка са на живот и гибел.
Още една връзка потвърждава, че компанията „ Контракс “ ще получи поредна премия, даже след неуспеха на 112.

Втората компания в консорциума „ БГ Път “ е благосъстоятелност на унгарския милионер Габор Емори.Бърза информация демонстрира, че в Унгария „ Ай Сел Глобал Солюшънс “ е получила непосредствено построяването на тол системата, без да има никакъв опит в технологиите и в бизнеса. След тази поръчка Емори влиза в листата на 30-те най-богати унгарци, съгласно издание Форбс. Интересно на кое място по благосъстояние е Йордан Йорданов в родната ранглиста. Може би от Форбс изчакват да мине и поръчката за тол системата, с цел да са оптимално настоящи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР