Фирмата, доставчик на машини за изборите - Сиела Норма може

...
Коментари Харесай

Месец преди изборите все още не е ясно ще има ли достатъчно машини за гласуване

Фирмата, снабдител на машини за изборите - " Сиела Норма " може да достави 1100-1200 устройства за идния парламентарен избор на 11 юли с бюджета, очакван от Централната изборна комисия (ЦИК). Така обаче няма да има машини за гласуването в чужбина. Това сподели пред bTV изпълнителният шеф на компанията Веселин Тодоров.

След направените от 45-ото Народно заседание промени в Изборния кодекс, с които във всички секции ще се гласоподава с машина, ЦИК пресметна, че ще са нужни нови 1500 устройства. (В момента има 9600 машини, като 9400 от тях са нужни единствено за страната).

За задачата комисията заложи оптималната планирана цена от 6.5 млн. лв. без Данък добавена стойност. На последното съвещание на ЦИК в петък Тодоров разгласи, че компанията му няма по какъв начин да извърши поръчката, защото цената е доста ниска.
Ниската цена
" Поръчката се състои от доставка на машините, доработка на софтуера, логистика, поддръжка. Сега работата е доста по-голяма от тази на предните избори. Сега би трябвало да има спомагателни машини в 500-600 секции, има частични локални избори в Благоевград и няколко села, има и избори в чужбина, където също би трябвало да има машини. Работата е два пъти повече ", сподели Тодоров, като причини за поисканите в петък 15 млн. лв. за поръчката.

От компанията изясняват, че ще са нужни 10 дни за производството на машините в чужбина, като по-късно те ще бъдат превозени по най-скъпия вероятен метод със самолети от Тайпе до Люксембург и в последстие с камиони до София.
Несъгласният ЦИК
От ЦИК оповестиха, че не са съгласни да договарят за цената и да усилят парите, като показаха, че са пресметнали сумата от 6.5 млн. лв. въз основата на разноските от миналата поръчка за 1500 машини за гласоподаване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР