Фирмата доставчик на машини за изборите "Сиела Норма" може да

...
Фирмата доставчик на машини за изборите "Сиела Норма" може да
Коментари Харесай

Сиела Норма може да достави до 1200 машини със заложения бюджет

Фирмата снабдител на машини за изборите "Сиела Норма " може да достави 1100-1200 устройства за идния парламентарен избор с бюджета, очакван от Централната изборна комисия (ЦИК). Така обаче няма да има машини за гласуването в чужбина. Това сподели пред Би Ти Ви изпълнителният шеф на компанията Веселин Тодоров.

След направените от 45-ото Народно заседание промени в Изборния кодекс, с които във всички секции ще се гласоподава с машина, ЦИК пресметна, че ще са нужни нови 1500 устройства. За задачата комисията заложи оптималната планирана цена от 6.5 млн. лв. без Данък добавена стойност. На последното съвещание на ЦИК в петък Тодоров разгласи, че компанията му няма по какъв начин да извърши поръчката, защото цената е доста ниска.

"Поръчката се състои от доставка на машините, доработка на софтуера, логистика, поддръжка. Сега работата е доста по-голяма от тази на предните избори. Сега би трябвало да има спомагателни машини в 500-600 секции, има частични локални избори в Благоевград и няколко села, има и избори в чужбина, където също би трябвало да има машини. Работата е два пъти повече ", сподели Тодоров като причини за поисканите в петък 15 млн. лв. за поръчката.

От ЦИК оповестиха, че не са съгласни да усилят парите, като показаха, че са пресметнали сумата от 6.5 млн. лв. въз основата на разноските от миналата поръчка. Според шефа на "Сиела Норма " сходно броене без да се взимат поради събитията по късите периоди за доставка и спомагателната логистика показвало, че "този, който е съветвал ЦИК, е незапознат, даже малоумен ". Той добави, че са поискали комисията да им изясни по какъв начин са пресметнали цените, само че досега не са получили отговор.

Тодоров сподели още, че неведнъж е казвал на ЦИК да стартира процедурата за поръчката, тъй че в случай че неговата компания не успее да я извърши, да се разпореди на някоя друга.

"В резултат на това стесняване на периодите става по този начин, че с изключение на нас никой различен не може да извърши поръчката и причина за това е ЦИК. Ако беше 1 май, можеше да се откри различен, само че сме към този момент 6 юни ", добави Тодоров, като посочи, че към момента не е получил пари от изборната комисия за доставката на машините за предходните парламентарни избори.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР