Фирма ИНТЕГРА ПЛАСТИК АД строи завод за преработка на пластмаса

...
Фирма ИНТЕГРА ПЛАСТИК АД строи завод за преработка на пластмаса
Коментари Харесай

Фрогоко: Кмет и РИОСВ замесени в екоскандал в Елин Пелин?

Фирма ”ИНТЕГРА ПЛАСТИК ” АД строи цех за преправка на пластмаса в Елин Пелин, за което локалните поданици схващат в последния миг. За него няма нито публично разискване, нито Оценка за въздействието върху околната среда.
Странното е, че за къща за посетители, за склад за строителни материали се изисква Оценка на въздействието върху околната среда, а за цех за преправка на пластмаса не се желае.

„ Зададохме въпрос за какво общината не изиска Оценка на въздействието върху околната среда, тя има тези права, а вместо да направи това, общината разгласява Инвестиционно предложение и издава позволение за строеж”, съобщи пред Фрогнюз Ангел Славчев, който живее в Елин Пелин.

Той алармира, че кметът Ивайло Симеонов първо дава позволение да се строи, след това променя ПУП-а, което е в прорез с всевъзможни правила.

На 23.03.2018 е оповестено Инвестиционно предложение за “Изграждане на Завод за възобновяване на синтетични органични полимери, с местонахождение - УПИ II 12,13,14,15,16,17,19,26 кв. 14, м. СПЗ, землище на Елин Пелин.

На 04.04.2018 наново е оповестено Инвестиционно предложение за " Изграждане на Завод за възобновяване на синтетични органични полимери, с местонахождение - УПИ II 12,13,14,15,16,17,19,26 кв. 14, м. СПЗ, землище на Елин Пелин.

На 19.04.2018 Регионална инспекция за опазване на околната среда издава решение да не желае Оценка на въздействието върху околната среда, с което тече период от 14 дни за обжалване, в това време на 26.04. общината издава позволение за градеж, което е изцяло в прорез всички законови нормативи!

„ За 13 дни се издава позволение за градеж на „ логистични и складови действия по утвърдени планове за Етапно строителство на „ хранилища, навеси, административно-битова постройка, кантар и площадкова техническа инфраструктура “. Никъде не се загатва, че се строи цех за преправка на полимери. На всичкото от горната страна чак на 21.05 е оповестена заповед за изменение на Подробен устройствен план от кмета, т.е. първо се дава позволение да се строи, след това се променя ПУП-а. Само че в законодателството е тъкмо противоположното!”, разяснява Ангел Славчев.

Заради риска от замърсяване сходен вид фабрики би трябвало да получат най-малко екологична оценка. Това условие е заложено в член 152. (Изм. - Дъждовни води, бр. 77 от 2005 г.) от Закон за опазване на околната среда:

Чл. 152. (Изм. - Дъждовни води, бр. 77 от 2005 г.) Превантивният надзор за запазване на околната среда се реализира посредством екологичната оценка при одобряването на проекти и стратегии, посредством Оценка на въздействието върху околната среда като изискване в развиването на капиталовия развой, както и посредством издаване на сложни и други разрешителни, планувани в закона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР