Фиона Скот Мортън трябва да бори досегашните си клиенти -

...
Фиона Скот Мортън трябва да бори досегашните си клиенти -
Коментари Харесай

Пак скандал в Брюксел: Урсула взела за важен пост американска лобистка

Фиона Скот Мортън би трябвало да бори досегашните си клиенти - Амазон, Епъл, Майкрософт
Досега е лобирала в Брюксел

Франция, Германия, Белгия и други страни от Европейски Съюз на нож против решението на Европейска комисия

Тайно и потайно, без доста звук и без да осведоми даже комисарите си, шефката на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайн е назначила на 11 юли на извънредно значим пост в институцията видна американска лобистка. Тя се споделя Фиона Скот Мортън, преподавателка е в влиятелния университет в Йейл и от 1 септември би трябвало да оглави Генералната дирекция на Европейски Съюз, която се бори против антиконкурентното държание на Стария континент и злоупотребата с господстващо състояние на пазара на преобладаващите промишлеността на осведомителните технологииамерикански компании. Например “Епъл ”, “Майкрософт ”, “Мета ”, “Амазон ” и други отвъдокеански колоси на информатиката и интирнет алъш-вериша, за които Мортън до момента е лобирала в Брюксел, получавайки на година от всекиедин от тях по към 1 милион $.

Оценката за “тайното и потайно ” предопределение на Фиона Скот Мортън е на авторитетният парижки ежедневник “Льо Монд ”, който акцентира, че в оповестената на уеб страницата на Европейска комисия нейна биография маститата лобистка, която е работила две години в Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, не е показала даже народността си. “Просто научаваме, - написа вестникът, - че майчиният ѝ език е британски, а що се отнася до нейните консултантски задачи, те не са детайлизирани, за разлика от университетските ѝ изявления, които се простират на няколко страници. ” “Льо Монд ” написа още, че министърът на цифровите технологии в Париж Жан-Ноел Баро бил останал “поразен ” от назначението на американката, повдигащо куп законни въпроси за нейната преданост и бил поканил с туит Европейска комисия да преразледа избора си. Същото била сторила и министърката на външните рабти на Франция Катрин Колона, изразила “удивление ” от назначението и подчертала, че Европа има доста надарени адвокати и икономисти, които могат да работят доста по-добре от Мортън на поверения ѝ пост.

Аферата разтресе и Европейския парламент, като в петък шефовете на главните политически групи Стефан Сежурне (либерали), Манфред Вебер (ЕНП), Ираче Гарсия Перес (социалдемократи) и Тери Райнтке (зелени) изпратиха до комисарката по конкуренцията - датчанката Маргрете Вестагер писмо, с което се опълчиха на назначението на Фиона Скот Мортън и помолиха то да бъде анулирано.

Вестагер, която наподобява единствена е била осведомена с желанията американката да бъде “вербувана ” за виновния пост, я отбрани, реагирайки на посланието на водачите на парламентарните групи с патетичното опрощение, че тя нямало да работи по фирмите, които била обгрижвала преди този момент. Германският евродепутат от “Зелените ” Расмус Андерсен незабавно упрекна комисарката от Дания в “трансатлантически тропизъм ”, разбирай отбрана на отвъдокеански ползи, като я разгласи и за несъответстваща. Защото Мортън е съветвала огромни групи като “Епъл ”, “Амазон ” и “Майкрософт ” и сюжетът Главният на органа на конкуренцията на Европейски Съюз да бъде държан настрани от тези значими досиета, съгласно Андерсен е “направо неуместен ”.

В дописките си за следващия брюкселски скандал медиите из Западна Европа напомнят, че битката на Европейски Съюз против американските софтуерни колоси не е от през вчерашния ден и към този момент няколко от най-голмите измежду тях са наказани да платят десетки милиони евро санкция за нарушение на разпоредбите за конкуренция на европейския пазар.

Това обаче не ги стопира в попълзновенията им на Стария континент или може би ограниченията против тях са полуувенчати, защото за да защитят агресивното си държание, съгласно организация “Ройтерс ” въпросните ИТ-компании към този момент харчат годишно близо 100 млн. евро.

Естествено с цел да лобират за преференциална за тях политика на Европейски Съюз в региона на цифровата стопанска система, като отпред в “класацията ” на “щампионите-лобисти ” бил “Гугъл с 5,75 млн. евро, следван от “Мета ” с 5,5 млн. евро, “Майкрософт ” - 5,25 млн. евро и т. н.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР