Финландският газов оператор Газгрид съобщи, че притокът на руски газ

...
Финландският газов оператор Газгрид съобщи, че притокът на руски газ
Коментари Харесай

Финландия вече не получава руски газ

Финландският газов оператор " Газгрид " заяви, че притокът на съветски газ към Финландия през входната точка Иматра е бил прекратен.   Захранването със синьо гориво за финландския пазар е пренасочено към балтийския газов конектор, като салдото в енергийната система не е нарушен, съобщи Ройтерс, представена от БНР.
Руските газови доставки за Финландия бяха прекъснати след предизвестие от " Газпром ", че ще спре превоза на природен газ за страната, поради отхвърли на Хелзинки да заплаща в рубли за получените количества. 

Главният изпълнителен шеф на финландската компания " Газум " Мика Вилянен съобщи, че подаването на газ за финландските консуматори ще бъде обезпечено от други източници през балтийската връзка с Естония. Компанията е почнала арбитражно дело по контракта за газови доставки с " Газпром износ ".Газотранспортна компания " Газгрид " е подписала съглашение за наем на плаващ терминал за полутечен природен газ с американска компания. 

По-голямата част от природния газ за Финландия идва от Русия, само че общият му дял в енергийния микс на страната е едвам 5%.

Междувременно украинският министър на финансите Серхий Марченко настоя страните от Г-7 да наложат цялостно петролно и газово ембарго на Русия.  Външните министри от групата към този момент приканиха за увеличение на вложенията в планове за полутечен природен газ и чиста сила, с цел да се понижи зависимостта от съветските енергийни носители.

Снимка: Pixabay
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР