Финландските власти са започнали да сключват тайни споразумения със собствениците

...
Финландските власти са започнали да сключват тайни споразумения със собствениците
Коментари Харесай

Ще спаси ли Финландия новата линия Манерхайм

Финландските управляващи са почнали да подписват секрети съглашения със притежателите на имоти покрай съветската граница, оповестява известният финландски вестник Helsingin Sanomat. По силата на тези съглашения финландската войска получава правото да строи отбранителни укрепления в граничещите с Русия територии.

При сключване на договорите всеки притежател получава еднократно заплащане от 750 евро. Когато финландското министерство на защитата стартира построяването на укрепления, притежателите ще получат по 4800 евро на хектар повърхност, употребена от военните.

Според вестника армията е почнала да подписва такива съглашения със притежатели на земя преди към шест години. След експлоадирането на военния спор в Украйна през февруари 2022 година обаче броят на договорите внезапно се усили.

Според представителя на финландското министерство на защитата Саули Хонгисто, притежателите са станали по-склонни да подписват сходни съглашения, тъй като „ схващат нуждата от гарантиране на сигурността на страната “.

На терени, наети от армията, военните могат да строят укрепления и да организират учения. В договорите се споделя, че сключването им не значи безусловно неотложно започване на военно строителство. Армията може да го стартира, когато откри за добре. Договорите се подписват за 20 години.

Финландия разгласи проекти за създаване на защитни бариери по границата с Русия още през юни 2022 година Решено е да се усили броят на граничарите, да се закупи ново съоръжение за самолети за техническо наблюдаване и разузнаване. Изграждането на дълги 200 км бариери по границата с Русия стартира през февруари 2023 година

Финландската гранична защита означи, че първо ще бъде изчистена гората, а строителството на пътя и слагането на бариери ще стартира през март. Пилотният план на трикилометров сектор наоколо до Граничен контролно-пропусквателен пункт Иматра е плануван да завърши до края на юни.

Височината на бариерите ще бъде повече от три метра. Покрай тях ще бъде опъната бодлива тел, а някои зони ще бъдат оборудвани с камери за нощно виждане, осветителни уреди и високоговорители.

Както отбелязва France-Presse, до неотдавна границите на Финландия бяха значително предпазени с дървени огради, с цел да се ограничи придвижването на добитък.

Очаква се построяването на бариерите да завърши до 2025 година Стойността на работата се прави оценка на към $400 млн.

Финландските управляващи изясняват скъпия план за създаване на ограда с опасенията, че Русия ще стартира „ хибридна експанзия “, като провежда всеобща миграция на хора от трети страни на територията на Финландия. Фактът, че Русия в никакъв случай не е практикувала сходни способи, не се регистрира в прилежащата страна.

Въпросът обаче надали ще се ограничи единствено до битката с митичната миграционна опасност. Според латвийския портал Mixnews.lv в допълнение към оградата по границата с Русия се възнамерява да се повдигнат землянки и бункери, които би трябвало да устоят на директно попадение от артилерийски снаряд или ракета и да устоят детонацията на десетки килограми експлозиви.

Така зад граничната ограда ще бъде издигната нова „ линия Манерхайм “, предопределена да обезпечи прикритие на военната инфраструктура на НАТО.

Депутатът във финландския парламент от партията на Националната коалиция, генерал-майор в оставка Пека Товери, в изявление за вестник Iltalehti напомни, че във Финландия са непокътнати някои укрепления от Зимната война на линията Салпа.

Линията Салпа е линия от укрепителни бариери с дължина към 1200 км по цялата източна граница на Финландия – от Финския залив до Петсамо.

Линията е издигната през 1941 година след края на съветско-финландската война. По цялата граница от Финския залив до Северния ледовит океан е издигната верига от укрепителни бариери.

Укрепленията образуваха непрекъсната отбранителна верига сред Финския залив и езерото Сайма. На линията не е имало борби, тъй че укрепленията са непокътнати съвсем в истинския си тип.

Все още са на мястото си бетонни структури, стоманобетонни ровове, противотанкови каменни уреди. Дървените структури са значително изгнили, земните окопи и траншеите са пропаднали, а изсечената в миналото гора на доста места е прораснала, тъй че укрепленията са сложни за различаване, само че доста от защитните уреди са възобновени като исторически монументи и туристически атракции.

Линията Салпа е укрепена доста по-силно от линията Манерхайм, която съставлява комплекс от отбранителни уреди сред Финския залив и Ладога, дълъг 132-135 км, основан през 1920-1930 година във финландската част на Карелския провлак.

През февруари 1940 година линията Манерхайм е пробита от руските войски за три дни. След войната финландските войски още веднъж окупират регионите, където се намира линията Манерхайм, и прекарват три години в възобновяване ѝ.

Според финландските военни през 1944 година отбранителната линия тук е била по-мощна, в сравнение с през 1939 година Но през юни 1944 година, по време на Виборгската интервенция, тя е пробита от руските войски за 10 дни.

Според Пека Товери построяването на солидни укрепления е част от финландския боеприпас от способи за водене на война, т.е. това е тип национална традиция.

„ Нашите ограничения не са системи от окопи на доста километри, като руснаците. Нашите укрепления са по-напреднали, по-силно обусловени от характера на терена и особеностите на терена се вземат поради по-внимателно “, отбелязва той.

„ Не би трябвало да изграждате нова линия Салпа с бетонни укрепления, тъй като в този момент такива здания могат елементарно да бъдат унищожени. Колкото по-масивни са укрепленията, толкоз по-лесно е да ги открием и да определим местоположението им. “

Финландският политолог и държавник Йохан Бекман съобщи, че финландските управляващи сега са под въздействието на Полша, която е подкрепяна от Съединени американски щати.

„ Явно поляците в този момент ни диктуват някакви условия. Например те приказват за „ Линията Манерхайм 2.0 “. Точно от Полша до Финландия. Но би трябвало да разберем, че техните проекти не са единствено „ Линия Маненхайм 2.0 “.

Основният им проект е " Барбароса 2.0 ". Тоест нова антируска експанзия. И главното, което се случва в този момент във Финландия, е подготовката за сключване на ново съглашение със Съединени американски щати за военните бази и предаването на финландска територия на американски войски “, означи Бекман.

Малко евентуално е финландците да се съгласят с изцяло безумното предпочитание на поляците да построят аналог на Великата китайска стена от Полша до Финландия.

Това мирише не на военно-техническа неначетеност, а на вяра за асимилиране на многомилиардния бюджет, който Европейският съюз или Съединени американски щати могат да отделят за този градеж.

Но е изцяло допустимо да се построи 120-километрова линия Манерхайм 2.0 от финландския град Хамина до Иматра.

Но в случай че построяването на елементарна ограда на тази част от границата с Русия се прави оценка на 400 милиона $ и ще отнеме повече от година, то построяването на мощни укрепления ще изисква многомилиарден бюджет и ще продължи най-малко 5 -7 години. И ще бъде изцяло безсмислено.

Никой няма да щурмува линията Манерхайм 2.0. В случай на директен боен спор сред Русия и НАТО, съветската войска ще би трябвало да нанесе серия от удари с тактическо нуклеарно оръжие по всички скандинавски страни, които са членки на НАТО, защото в противоположен случай Балтийският и Северният флот на Русия ще бъдат в сериозна заплаха. заплаха от противокорабни ракети на блока НАТО. Това считат специалисти от съветския Аналитичен център за стратегически нуклеарни сили.

Освен това, за какво, за бога, бихте атакували 100-километрова укрепена зона, в случай че останалите 900 километра от финландско-руската граница не са предпазени? Няма да има потребност от наземни офанзиви на финландска територия, нито ще има потребност от амфибийни офанзиви от Балтийско и Баренцово море (през натовска Норвегия).

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР