Финландски и британски военнослужещи, които в една зимна сутрин провеждат

...
Коментари Харесай

Новият военноморски приоритет на Северна Европа: Саботаж на подводници

Финландски и английски военнослужещи, които в една зимна заран организират рутинно военноморско обучение , скоро ще имат нов приоритет: отбрана на подводната инфраструктура , написа „ Politico “.

Точно на изток от бездействащия английски помощен транспортен съд „ Маунтс Бей “ – базата на взаимното обучение, наречено „ Замръзващи ветрове 23 “ – минава газопроводът „ Балтийски конектор “, по който се придвижва газ сред Естония и Финландия и който беше раздран през октомври. Вероятният провинен е котвата на търговски транспортен съд, плаващ под китайски байрак и пътуващ за Русия. Все още не е открито дали заграбването на тръбопровода е било съзнателно, само че при започване на декември западните военни плановици взеха решение, че не имат намерение да чакат отговор, преди да реагират.

Десет страни, известни под общото название „ Обединени експедиционни сили “ (Joint Expeditionary Force – JEF) – Обединеното кралство, петте скандинавски страни, трите балтийски страни и Нидерландия – обявиха, че ще разположат поредност от кораби, в това число английския „ Маунтс Бей “, „ като боен принос към отбраната на сериозната подводна инфраструктура “ . Този ход беше последният знак за това по какъв начин западните страни ускоряват отбраната си против така наречен хибридна война или война в сивата зона, до момента в който войната в Украйна продължава. Такива дейности в сивата зона не са обвързани с публично оповестяване на война, само че могат да включват бойкот на инфраструктурата, хакерски атаки и акции за дезинформация. 

На мостика на кораба „ Маунт Бей “ финландският морски плановик капитан Микко Лааконен съобщи, че съидейниците би трябвало да обединят ресурсите си, с цел да възпрат съперниците от нарушение на хилядите километри газопроводи и информационни кабели, пресичащи Балтийско море. Лааконен показа:

„ Трябва да работим дружно. Това не е обучение за една нация. “

Нова накърнимост

Инцидентът с „ Балтийски конектор “ е последният от поредицата пробиви в подводни тръбопроводи и кабели , измежду които най-значителен е гърмежът на „ Северен поток “ .

Нито финландските, нито естонските управляващи, проверяващи пробива в Balticconector, са показали доказателства, които да демонстрират, че обвиненият транспортен съд – Newnew Polar Bear – е взел участие в хибридна офанзива от името на Китай или Русия. (Правителствата и на двете страни отхвърлят да са забъркани.) Експертите обаче обявиха, че въпреки всичко е значимо да се реагира, защото случаят е разкрил накърнимост . Юка Саволайнен, експерт в Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридни закани, проучвателен център в Хелзинки, изяснява:

„ Трябва да гледаме на това като на тест, тъй като той сподели по какъв начин е механически допустимо да се унищожи част от подводна инфраструктура, която е от сериозно значение и е много тежка. На някакъв стадий от рецесията съперникът може да се опита да повреди тази инфраструктура по доста способи и това може да включва този тип техники: търговски транспортен съд и неговата котва. “

Въпреки че редица страни, в това число Финландия и Германия , диверсифицираха източниците си на газ през последната година, отбраната на тези доставки остава от решаващо значение за енергийната сигурност на Европа. Около половината от немските домове се отопляват с газ. Симоне Талиапиетра, старши помощник в брюкселския мозъчен концерн Bruegel, акцентира:

„ Европа не може да си разреши повреди или саботажи на тръбопроводната инфраструктура, тъй като в случай че това се случи на значими междусистемни връзки … това би било огромно събитие, което в действителност може да сътвори обилни проблеми за Европа. “

Кораб в нощта

Около 2 ч. през нощта на 8 октомври личният състав на операторите на „ Балтийски конектор “ – Gasgrid Finland и Elering от Естония, вижда внезапен спад на налягането в 77-километровия морски сектор на газопровода, който минава сред Палдиски на северния бряг на Естония и Инкоо в Южна Финландия. Те се втурват да затварят клапаните, с цел да спрат потока на газ в Балтийско море , до момента в който шведските и естонските телекомуникационни компании записаха повреди по кабелите на морското дъно, за които също се допуска, че са породени от новата полярна мечка . През идващите дни, когато финландската и естонската полиция започнаха да проверяват, военни и политически водачи във Финландия и околните страни повдигнаха концепцията за съзнателно нахлуване. Ето какво разяснява началникът на шведските военноморски сили Ева Скоог Хаслум:

„ Често загатваме хибридната война и проблемите в сивата зона и можем да кажем, че това – с цел да му сложим етикет – евентуално се е случило. “

През миналите седмици финландски и естонски публични лица обявиха, че желаят да изчакат края на полицейските следствия, преди да предположат кой може да е виновен . Все отново финландският министър по европейските въпроси Андерс Адлеркройц неотдавна отиде по-далеч, като в края на ноември съобщи пред “POLITICO ”, че по всичко излиза наяве, че скъсването на балтийския конектор е било съзнателно .

На 20 октомври следователят от финландската полиция Ристо Лохи съобщи, че „ Newnew Polar Bear “ е във фокуса на нейните следствия, като се има поради, че придвижването му съответствува с датата и часа на повредата на тръбопровода.

На 10 ноември Лохи съобщи, че котвата, открита наоколо до Балтийския конектор, е принадлежала на Newnew Polar Bear. Екипажът на кораба не дава отговор на опитите за връзка с финландските и естонските управляващи, преди да отплава от Балтийско море и да се върне в Китай през водите северно от Русия.

„ По принцип капитанът не вдигаше телефона “ , съобщи естонският министър на защитата Хано Певкур в изявление за „ POLITICO “ в края на ноември.

Тъй като корабът се е движил през интернационалните води – където корабите имат необятни права да плават свободно – управляващите не са могли да създадат нищо повече, с цел да го задържат, добави Певкур.

Финландските и естонските управляващи обявиха, че си сътрудничат с китайските си сътрудници в опит да се качат на борда на кораба, който дебаркира в китайското пристанище Тиендзин при започване на декември, и да разпитат екипажа му.  Междувременно, до момента в който инженерите стартират месеци наред да ремонтират Балтийския конектор, наподобява, че нищо не може да попречи на някоя заблудена котва да пробие тръбопровода още веднъж. Финландецът Адлеркройц акцентира:

„ Има такова мислене, че котвите са допустима опасност. “

Естонецът Певкур предложи вероятно преосмисляне на рисковете за комерсиалната инфраструктура в интернационалните морски пътища и че с течение на времето тръбопроводите и кабелите могат да бъдат в допълнение подсилени с физическа отбрана – да вземем за пример спомагателен бетон – като в същото време се усили наблюдението . Той удостовери:

„ Виждаме, че не сме в същата обстановка като преди 10 години, когато интернационалните води бяха безвредно място. “

Създаване на възпиращ фактор

НАТО към този момент сътвори конструкция, наречена Координационно звено за сериозна подводна инфраструктура , ръководена от немския генерал-лейтенант Ханс-Вернер Вирман.

Клетката, основана след гърмежа на „ Северен поток “, има за цел да свърже другите участници, участващи в отбраната на подводната инфраструктура – в това число частни компании, национални държавни управления и самата НАТО – и да спомага за идентифициране на заканите.

Една от задачите на самодейността, сподели Вирман в изявление за POLITICO, е да се разпознават закани и съмнително държание към сериозната инфраструктура в действително време. Виерман прибавя:

„ Хибридните тактики зависят от желанието да се употребява двусмислена среда, с цел да се нанесат доста вреди на нашите общества, и заради двусмислеността на средата има огромен късмет да се измъкнеш. “

„ Но в случай че можете да употребявате данните и най-новите технологии за бързо идентифициране на нападателите, това изпраща мощен възпиращ сигнал “ , сподели той.

Тези способи не са безпогрешни . В случая с „ Нюзуик Полярна мечка “ Вирман изясни, че корабът не е провокирал съмнения, тъй като държанието му е изглеждало обикновено. Плавателният съд се е движел с цялостна скорост над кабелите и тръбопроводите, както се чака от един транспортен съд, акцентира той. Но даже когато самият транспортен съд не е обект на наблюдаване, вредите по инфраструктурата могат да бъдат видяни бързо.

Вирман съобщи, че все по-ефективни датчици стават все по-достъпни ; да вземем за пример потреблението на оптични кабели , които могат да засичат предмети, пуснати наоколо до инфраструктурата, би трансформирало разпоредбите на играта. Той добави:

„ Вероятността за идентифициране на причинителя ще се усили с помощта на софтуерното развиване. “

Виерман съобщи, че НАТО и съдружниците му се пробват да разпознават изключително уязвими зони , като да вземем за пример централизация на кабели или сериозна инфраструктура. Той акцентира:

„ Но съществуващите карти с в детайли изложение на подводните кабели и тръбопроводи могат бързо да остареят, като се има поради по какъв начин от ден на ден страни влагат в преход към зелена сила. “

Обявеното в края на ноември увеличение на броя на военноморските сили на JEF частично е и изпитание за усилване на възпирането . За „ Маунт бей “ някои заключения от подготвителната задача „ Замръзващи ветрове 23 “ наподобява ще бъдат приложени в деяние съвсем незабавно, като корабът е разгласен – наред с английските фрегати HMS Richmond и HMS Somerset, наред с други – за част от разполагането на JEF в Балтийско море.

На борда на кораба финландският офицер по планирането Лааконен съобщи, че военноморските сили на страната му също са подготвени да отговорят на идните провокации .

„ Според напътствията и ресурсите на политическите ръководители, ние сме подготвени да предприемем нужните дейности “ , сподели той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР