Финландската полиция съобщи, че изследването на котвата, за която се

...
Финландската полиция съобщи, че изследването на котвата, за която се
Коментари Харесай

Финландия разкри важна улика за повредата на балтийския газопровод - замесен е Китай

Финландската полиция заяви, че проучването на котвата, за която се счита, че е развалила газопровод в Балтийско море, е посочило, че тя евентуално е принадлежала на китайски товарен транспортен съд, обвързван със случая, съобщи Агенция Франс Прес.

След като на 8 октомври теч докара до прекъсване на газопровода сред Финландия и Естония, финландските управляващи проверяваха повредата, която съгласно тях е била породена от външна интервенция, което породи догатки за евентуален бойкот.

Преди това управляващите обявиха, че откритите данни сочат към плаващия под флага на Хонконг транспортен съд Newnew Polar Bear, а в края на октомври оповестиха, че от морското дъно е била извадена котва.

" На този стадий можем да заявим, че котвата, извадена от морето на 24 октомври 2023 година, заради някои механически елементи може да се счита за принадлежаща на Newnew Polar Bear ", съобщи контрольор Ристо Лохи от финландската полиция. Лохи добави, че е открит и същият тип багра като на разваления газопровод.

Полицията заяви също, че се е свързала с китайските управляващи и е поискала интернационална правна помощ, с цел да обясни случая.

В средата на октомври шведското държавно управление разгласи, че е получило информация, че телекомуникационен кабел, свързващ страната с Естония, също е бил развален, без да може да откри повода. Смята се, че кабелът е бил развален по едно и също време с газопровода Balticconnector.

Операторът на газопровода съобщи през октомври, че ремонтът му ще отнеме минимум пет месеца, което ще остави Финландия подвластна от вноса на полутечен природен газ през зимата. " Синьото гориво " съставлява към 5% от енергийното ползване на Финландия, като се употребява основно в индустрията и в комбинираното произвеждане на топлинна и електрическа сила.

Миналата година подводни детонации, които засегнаха три от четирите газопровода " Северен поток " в Балтийско море, прекъснаха главен маршрут за доставки от Русия за Европа в миг на засилено напрежение сред Москва и Запада поради войната в Украйна, като повода за този бойкот остава незнайна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР