Финландската фармацевтична компания Orion Pharma (OP) е стартирала закриване на

...
Финландската фармацевтична компания Orion Pharma (OP) е стартирала закриване на
Коментари Харесай

Първа Западна фармацевтична компания си тръгва от Русия

Финландската фармацевтична компания Orion Pharma (OP) е стартирала закриване на съветския си офис - възнамерява се той да бъде закрит до края на годината, заяви за " Ведомости " източник, осведомен с проектите на компанията. Тази информация се удостоверява и от източник, непосредствен до висшето управление на ОР.

Orion Pharma работи в Русия от 15 години. През 2021 година компанията заема 98-мо място в класацията на най-големите фармацевтични компании в света, по данни на DSM Group. През 2022 година тя се изкачи до 90-о място. Приходите на съветското поделение на компанията за 2021 година съгласно съветския счетоводен стандарт, доближиха 4,7 милиарда рубли (около 78 млн. долара), като са се нараснали с 45% по отношение на миналата година. Нетната облага на компанията за същия интервал възлиза на 122 милиона рубли (около 2 млн. долара), т.е. що се касае за миналата година.

Основното лекарство на компанията е предопределено за лекуване на ревматоиден артрит. По думите на Николай Беспалов, шеф по развиването на компанията за разбори RNC Pharma, това лекарство съставлява 82% от всички продажби в Русия на медикаменти с посоченото предопределение.

След началото на съветската инвазия в Украйна, финландски компании започнаха интензивно да напущат съветския пазар. С това по всяка възможност е обвързвано и възможното закриване на офиса на OP в Русия, счита генералният шеф на Infoline-analytics Михаил Бурмистров.

Ако ОР затвори офиса си в Русия, това ще е първият случай на задгранична фармацевтична компания, която напуща Русия.

Според съветски специалисти, от напускането на съветския пазар преди всичко ще пострада самата ОР, защото Русия е един от най-големите пазари за финландската компания, и тя надали ще има същите вероятности за развиване в Европа.

През първата половина на 2022 година, източноевропейският пазар и Русия съставляват 17% от всички продажби на ОР в международен мащаб, изчисляващи се на 44 милиона евро, следва от данните на самата Orion Pharma. Това е вторият по величина пазар за компанията след Финландия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР