Финландия трябва незабавно да кандидатства за членство в НАТО“, обявиха

...
Финландия трябва незабавно да кандидатства за членство в НАТО“, обявиха
Коментари Харесай

Global Times: Разширяването на НАТО на север рискува да превърне Европа отново в барутно буре

„ Финландия би трябвало неотложно да кандидатства за участие в НАТО “, оповестиха взаимно в четвъртък финландският президент Саули Ниинисто и министър председателят Санна Марин. Подобно известие ще пристигна от Швеция в неделя.

След разширението си на изток НАТО се придвижва на север, което може да трансформира Европа още веднъж в барутно буре.

Терминът финландизация, който се отнася до политиката на непоколебим неутралитет, която Финландия следва по време на Студената война, е зародил от експлоадирането на спора сред Русия и Украйна.

Поддържането на неутралитет също донесе доста изгоди за развиването на неутралните страни, в това число Финландия и Швеция.

Двете страни обаче, които не се причислиха към НАТО даже по време на Студената война, взеха решение да се причислят към военния съюз в този момент. Този ход ще докара най-пряко до взрив на мощта на НАТО, което ще сътвори ново остро предизвикателство за реда за сигурността в Европа, видяха наблюдаващи.

Фонът в тази ситуация е решителен - когато става дума за европейската архитектура за сигурност - няма метод да се изхвърли Русия от концепцията. Русия е там, тъкмо до Европа, с територия от към 17 милиона квадратни километра, 145 милиона души население, както и втората най-мощна войска в света.

Как може да се ускори какъвто и да е аспект на европейската сигурност посредством опасност за сигурността на Русия? За Европа просто не е реалистично да желае да поддържа продължаващото напрежение с Русия.

След края на Студената война салдото на европейската сигурност беше нарушен, когато НАТО, който към този момент нямаше извинения въобще да съществува след разпадането на Варшавския контракт, освен остана жив, само че даже получи нова роля като военна поддръжка на световната надмощие на Съединени американски щати.

Още по-лошо, няма друга военна организация в света, която да може да управлява и балансира НАТО. Това към този момент е голям дисбаланс, сподели Сън Кечин, теоретичен помощник в Китайския институт за модерни интернационалните връзки, пред Global Times.

След няколко кръга на разширение на изток, НАТО погълна много членове на някогашния Съветски съюз. Вече беше потвърдено, че разширението на блока направи Европа по-опасна, вместо да я направи по-безопасна. И въпреки всичко НАТО приветства нов кръг от разширение на север. Дисбалансът в сигурността на Европа единствено ще се утежнява. Геополитическата карта на Европа се преначертава.

Ако Финландия, която има 1340-километрова граница с Русия - по-дълга от границата сред Русия и Украйна - се причисли към НАТО, това ще бъде рискова ескалация на провокацията навръх прага на Русия. Възможността за нов спор сред Русия и НАТО единствено ще се усилва. Европа няма да получи нищо друго с изключение на още по-крехък статут на сигурност.

НАТО може да счита, че има мощни стандартни сили и икономическа мощност. Но Русия резервира хиляди нуклеарни бойни глави. Това е неговото асо в колодата. Като се има поради това, по-нататъшна провокация от страна на НАТО против Русия ще заплаши освен Европа, само че и света.

Финландия и Швеция може би в този момент считат, че след присъединението си към НАТО, те биха могли да получат отбрана от други. Но бъдете деликатни: Финландия ще бъде тъкмо в челните редици в антируската акция. Ако нещо се обърка на фронтовата линия, Финландия ще бъде първата, която ще се изправи пред следствията, означи Сън.

Фаталният дисбаланс в европейската архитектура за сигурност ще докара континента до огромни разстройства и злополука. И това би трябвало да бъде урок за Азиатско-Тихоокеанския район.

След края на Втората международна война Съединени американски щати постоянно са желали да основат световна рамка за сигурност, която да лимитира социалистическите страни. Въпреки това опитът не се е получи, поради несъгласията сред него и неговите съдружници.

Но напълно неотдавна националната разследваща организация на Южна Корея се причисли към Кооперативния център за върхови достижения на кибернетична защита на НАТО като първи азиатски член на последния. И Южна Корея, и Япония бяха поканени на срещата на върха на НАТО, която ще се организира идващия месец. Това може да алармира, че азиатските съдружници на Съединени американски щати и НАТО образуват институционални взаимоотношения. Това е нещо, за което би трябвало да бъдете бдителни.

Съединени американски щати и НАТО, следвайки логиката на силовата политика, блоковата политика и мисленето от Студената война, може да приложат тактиката си за превръщане и на други райони в терени в Азиатско-тихоокеанския район.

С уроците, извлечени от рецесията в Украйна, азиатско-тихоокеанските страни би трябвало да си подадат ръка, с цел да кажат „ Не “ на непознатата интервенция в района и да стартират да построяват собствен личен режим на сигурност, като заобикалят рецесията в Европа да се оформи на прага ни.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР