Финландия трябва да вдигне оръжейното ембарго на Анкара като условие

...
Финландия трябва да вдигне оръжейното ембарго на Анкара като условие
Коментари Харесай

Турция зове Финландия да вдигне оръжейното ембарго

Финландия би трябвало да вдигне оръжейното ембарго на Анкара като изискване за обезпечаване на поддръжка от Турция за кандидатурата й за участие в НАТО . Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от Ройтерс.

Финландия и Швеция желаеха да се причислят към НАТО тази година след нахлуването на Русия в Украйна, само че дългогодишната членка Турция отхвърли да поддържа молбата им, до момента в който не бъдат изпълнени редица претенции, в това число заемане на по-твърда позиция против кюрдските бойци и унищожаване на възбраната за оръжия продажби.

Швеция подвигна ембаргото през септември, само че Финландия не последва образеца.

Важно е, че министърът на защитата на Финландия идва в Турция. Все още няма изказване от Финландия, че са вдигнали оръжейното ембарго против нас. Очакваме такова изказване от тях, уточни Чавушоглу.

Анкара упрекна скандинавските страни, основно Швеция, че укриват хора, които счита за терористи, в това число членове на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) и групата, упрекната в организирането на несполучливия прелом през 2016 година

Стокхолм и Хелзинки отхвърлят ​​да дават леговище на екстремисти, само че дадоха обещание да си сътрудничат с Анкара.

НАТО взема решенията си с консенсус, което значи, че двете северни народи изискват утвърждението на всичките 30 държави-членки на алианса. Само Турция към момента се опълчва на участието им, макар че Унгария също към момента не е утвърдила решението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР