Финландия стана поредната европейска държава, съобщила за установяването на случай

...
Финландия стана поредната европейска държава, съобщила за установяването на случай
Коментари Харесай

Откриха новия мутирал вирус и в още една европейска държава

Финландия стана следващата европейска страна, съобщила за установяването на случай на новия вариант на ковид, разпознат за първи път във Англия, предават международните медии.

Здравните управляващи оповестиха през днешния ден, че финландски жител, който неотдавна е дошъл от Обединеното кралство за коледните празници, е бил диагностициран през почивните дни в югоизточния район Кименлааксо с новия вид на ковид.

Членовете на фамилията на инфектирания са сложени под карантина. Според здравните управляващи мутиралият вариант надали се е популяризирал по-нататък.

Финландските управляващи приканиха всички, пристигнали от Англия след 7 декември, да си създадат тест за ковид.

Миналата седмица Финландия анулира всички полети до Обединеното кралство до началото на януари.

Съседите на Финландия Швеция и Норвегия оповестиха за първите си случаи на мутиралия вариант надлежно в събота и в неделя. Дания разгласи подобен случай по-рано този месец.

От 10 януари шведското държавно управление ще има пълномощия да затваря търговски центрове, да стопира публичния превоз и да глобява хора, които нарушават разпоредите на импортиран през днешния ден нов законопроект за преодоляване на коронавирусната зараза, съобщи Ройтерс.

Агенцията напомня, че досега Швеция разчиташе основно на доброволното съблюдаване на обществена отдалеченост, за разлика от останалите европейски страни. Законът ще остане в действие до септември.

До момента в Швеция са регистрирани 8279 смъртни случая от КОВИД-19 - няколко пъти повече на глава от популацията в съпоставяне със скандинавските й съседи, само че по-малко в сравнение с в няколко други европейски страни, въвели строги карантинни ограничения, отбелязва Ройтерс.

Исландия получи първата партида поръчани ваксини през днешния ден - един ден преди плануваното начало на имунизацията на популацията.

Близо 10 хиляди дози от имунизацията на фирмите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech) бяха докарани със аероплан от Амстердам.

Предвидено е имунизацията на популацията в Исландия да стартира от медицинските служащи на първа линия и жителите на старческите домове.

Исландия, отдалечена островна страна в Северния Атлантик с население от близо 365 хиляди души, е записала досега над 5700 случая на заразяване с новия ковид. 28 индивида са умряли в страната от причиняваното от ковид заболяване КОВИД-19.

Останалите северни страни - Дания, Норвегия, Финландия и Швеция - получиха първите си партиди ваксини в събота.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР