Финландия ще реши да кандидатства за членство в НАТО на

...
Финландия ще реши да кандидатства за членство в НАТО на
Коментари Харесай

Финландия решава за НАТО на 12 май

Финландия ще реши да кандидатства за участие в НАТО на 12 май, заяви късно в неделя финландският вестник Iltalehti, базирайки се на анонимни държавни източници, предава Ройтерс.

Решението за присъединение ще бъде взето в две стъпки на този ден, като финландският президент Саули Ниинисто следва първо да разгласи утвърждението си скандинавската страна да се причисли към Алианса, а след него парламентарни групи ще дадат утвърждението си за кандидатурата, написа изданието. Ройтерс към този момент не може да удостовери детайлностите, предоставени от Iltalehti

Нахлуването на Русия в Украйна промени настройките за неутралитет на Финландия и Швеция и ги накара да се откажат от убеждението, битуващо там от десетилетия, че мирът се поддържа най-добре, като не се заема намерено ничия страна.
 Съединени американски щати поддържат Швеция и Финландия за участие в НАТО
Съединени американски щати поддържат Швеция и Финландия за участие в НАТО

Швеция и Финландия показаха интерес да се причислят към НАТО след началото на войната в Украйна

Съгласно финландската конституция президентът управлява външната политика и политиката на сигурност на Финландия в съдействие с държавното управление.

Решението ще бъде доказано на среща сред президента и основните министри в държавното управление след първичните известия на президента и Народното събрание, написа изданието.

Русия, с която Финландия има обща граница в продължение на 1300 км и история на спорове отпреди 1945 година, предизвести, че ще разположи нуклеарни оръжия и хиперзвукови ракети в своя анклав на Балтийско море - Калининградска област, в случай че Финландия и Швеция решат да се причислят към НАТО.

Припомняме, че, че вижда опасности от присъединението им.

" Засилената в последно време интензивност на НАТО в Арктика провокира угриженост. Наскоро в северната част на Норвегия се организира друго огромно военно обучение на Алианса, което съгласно нас не способства за гарантиране на сигурността в района ", сподели за ТАСС Николай Корчунов, висш дипломат на съветското външно министерство, ръководител на Комитета на висшите чиновници на Арктическия съвет.

Последните изследвания на публичното мнение във Финландия демонстрираха, че националните настройки по въпроса са се трансформирали фрапантно, като поддръжката за присъединение към НАТО е скочила от 26% през 2021 година на 60% след нашествието.

Тя за първи път надвишава прага от 50%, откогато финландският бизнес и политически конгрес EVA е почнал да събира данни през 1980-те години.
 И Финландия споделя довиждане на
И Финландия споделя довиждане на " Газпром "

Крайният период е 20 май
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР