Финландия реши да отправи молба за членство в НАТО. Това

...
Финландия реши да отправи молба за членство в НАТО. Това
Коментари Харесай

Официално: Финландия ще поиска членство в НАТО на фона на предупрежденията от Русия

Финландия реши да насочи молба за участие в НАТО . Това оповестиха президентът и премиерката на северната страна. Решението е директна последица от съветската инвазия в Украйна , съобщи Франс прес.

Държавният глава и държавен съвет " взеха решение взаимно, че Финландия ще изиска да стане членка на НАТО ", съобщи финландският президент Саули Нинистьо.  „ Това е исторически ден. Започва нова епоха “, сподели той на конференция.

Утре се чака планът за присъединение да бъде прегледан от 200-членния финландския парламент , след което да последва гласоподаване , заяви ръководителят на камарата. Подкрепа за участието на страната в алианса бе получена през вчерашния ден от социалдемократическата партия на премиерката Сана Марин.

„ Надяваме се Народното събрание да удостовери решението по отношение на кандидатурата ни за НАТО в околните дни. Тя ще се базира на явен мандат “, съобщи Марин.

Вчера финландският президент осведоми по телефона съветския си сътрудник Владимир Путин, че Хелзинки скоро ще насочи молба за участие в НАТО, което провокира закани с наказателни ограничения от страна на Москва. Путин уточни, че влизането в НАТО „ би било неточност “, тъй като „ няма никаква опасност за сигурността на Финландия “ , заяви Кремъл.

Войната в Украйна провокира във Финландия исторически скок на поддръжката за влизане в НАТО за по-добра отбрана от Русия, с която страната споделя 1300-километрова граница.

Според последните анкети над три четвърти от финландците желаят участие в алианса – тройно повече, в сравнение с преди съветската експанзия в Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР