Финландия прави завой надясно след изборите. Победилата Национална коалиционна партия,

...
Финландия прави завой надясно след изборите. Победилата Национална коалиционна партия,
Коментари Харесай

Финландия ще има дясно правителство след популярния ляв премиер Сана Марин

Финландия прави завой надясно след изборите. Победилата Национална съдружна партия, която е най-голямата консервативна групировка, стартира договаряния за устойчиво болшинство в Народното събрание. Кандидатът за министър председател Петери Орпо има избор – или да предложения националистическата групировка „ Финландците “, класирала се на второ място, или социалдемократите на досегашния министър-председател Сана Марин. Икономическите проблеми бяха водещи за множеството финландци на тези избори.

Избирателите във Финландия дадоха подтик на консервативните партии, лишавайки известния ляв министър председател Сана Марин от още един мандат, до момента в който страната е подготвена да се причисли към НАТО. Церемонията е на 4 април в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел.Въпреки че Марин набра известност с сполучливото справяне с пандемията от COVID-19 и със мощната поддръжка за Украйна след съветската инвазия там, тези избори бяха задвижвани от стопански тематики, като растящият държавен дълг бе една от главните за гласоподавателите.Това ще бъде сериозен проблем за новото държавно управление, както и отговорностите, свързани с участието в НАТО, да вземем за пример страната би трябвало да усили разноските си за защита.
Надявам се, че стопански ще водим по-отговорна политика. Да бъде по-балансирана и за останалите елементи на страната, да вземем за пример източна Финландия, откъдето съм. Отделните региони също би трябвало да получат по-голямо внимание.
Юка Имонен – продуктов мениджър 

Два наподобяват работещите разновидности за сформиране на парламентарно болшинство, а оттова и на държавно управление – дясната Национална съдружна партия, получила най-вече гласове на изборите, да протегне ръка на крайнодясната групировка „ Финландците “, или да договаря с класиралата се на трето място Социалдемократическа партия.Въпреки че водачът на НКП Петери Орпо съобщи, че има намерение да договаря с всички партии в опит да сформира „ допустимо най-хубавото държавно управление на болшинството “.„ Финландците “ обаче наподобяват спорен сътрудник поради антиимигрантската си и евроскептична политика.
Ще бъде в действителност мъчно за партия „ Финландците “ да контракти компромис с консерваторите, който би направил щастливи нейните гласоподаватели в идващите три години. „ Финландците “ притеглят хора с друг генезис и ползи. Така че за тях ще бъде мъчно да се причислят към държавно управление, водено от консерваторите. Трудно е, само че не и невероятно.
Юхана Онеслума – професор по политическа история в Университета на Хелзинки

Националистите от „ Финландците “ реализираха най-хубавия резултат в историята си под управлението на Рика Пура, която пое партията през 2021 година Най-големите губещи на вота са по-малките партии – като Зелена лига и Ляв алианс – и двете участваха в кабинета на Сана Марин.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР