Финландия получи зелена светлина за присъединяване към НАТО, след като

...
Финландия получи зелена светлина за присъединяване към НАТО, след като
Коментари Харесай

Членството на Финландия в НАТО: Какво следва?

Финландия получи зелена светлина за присъединение към НАТО, откакто Турция ратифицира кандидатурата на северната страна, заяви Асошиейтед прес. С това Финландия става най-новото попълнение в 30-членния западен боен съюз, предава Българска телеграфна агенция.

За да се одобри нова страна, всички страни членки на НАТО би трябвало да гласоподават единомислещо .

Решението на турския парламент последва ратификацията на Унгария за участието на Финландия, утвърдена по-рано тази седмица.

Финландия има 1340-километрова обща граница с Русия, което значи, че границата сред НАТО и Русия към този момент е повече от два пъти по-дълга.

Все отново, преди страната да стане пълноправният тридесет и първи член на НАТО, са нужни още няколко стъпки и процедури:

ПРОТОКОЛИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ 

Турция и Унгария изпращат публични протоколи до Съединените щати, които са " страж " на Организацията на северноатлантическия контракт и където се подават сходни документи според контракта за основаване на алианса от 1949 година Протоколите ще бъдат съхранени в архивите на Държавния департамент на Съединени американски щати, който ще уведоми генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че изискванията за покана на Финландия да стане член са изпълнени.

ПОКАНА

НАТО изпраща писмо, подписано от Столтенберг, с което кани Финландия да се причисли към военния алианс.

ПОДПИСИ

Финландия изпраща собствен документ за приемането ѝ, подписан от министъра на външните работи Пека Хависто, до Държавния департамент на Съединени американски щати. Президентът на Финландия Саули Нинистьо упълномощи Хависто да подпише документа. Посолството на Финландия във Вашингтон или формален финландски държавен чиновник ще съобщи документа.

ПЪЛНОПРАВНО ЧЛЕНСТВО

След като документът за банкет на Финландия дойде в Държавния департамент във Вашингтон, страната публично става членка на НАТО.

ВЪПРОСЪТ ФИНЛАНДИЯ-ШВЕЦИЯ

През май 2022 година Финландия и съседката ѝ Швеция дружно подадоха заявки за присъединение към НАТО. Страните, които имат близки културни, стопански и политически връзки, възнамеряваха да станат част от военния съюз по едно и също време.

Кандидатурата на Швеция обаче е в застой поради противоречие на Турция, чиито президент сподели, че страната му няма да ратифицира участието, преди да се разрешат разногласията сред Анкара и Стокхолм. Турското държавно управление упрекна Швеция, че не се отнася задоволително строго към групи и общности, които Анкара счита за терористични организации.

Парламентът на Унгария също още не е утвърдил приемането на Швеция в НАТО, само че не е ясно по кое време ще го направи.

На заглавната фотография: Финландският президент Саули Нинистьо подписва националното законодателство на Финландия за НАТО.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР