Финландия поема днес от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския

...
Финландия поема днес от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския
Коментари Харесай

Финландия поема за 6 месеца ротационното председателство на ЕС

Финландия поема през днешния ден от Румъния шестмесечното ротационно председателство на Европейския съвет, оповестиха ДПА и ТАСС.

Мотото на финландското председателство е "Устойчива Европа - стабилно бъдеще ", а централната тематика е насърчаването на световното водачество на Европейски Съюз в дейностите, отдадени на климата.

Хелзинки ще ръководи срещите на Европейския съвет в Брюксел и Люксембург, както и неофициалните срещи на министрите на страните от Европейски Съюз във Финландия. Освен това в този интервал ще се състоят към 90 срещи на разнообразни работни групи и специалисти.

В тирада пред националния парламент предходната седмица финландският министър председател Анти Рине съобщи, че приоритет на председзатлествата ще е постигането на прогрес в битката с климатичените промени и приемането на ограничения за запазване на околната среда.

,,Финландия ще се стреми също да отстоява общи европейски полезности като върховенството на закона, човешките права, равноправието и дечмокрацията'', съобщи Рине.

Сред провокациите пред Европейски Съюз през идващите шест месеца е отсроченото излизане на Англия от съюза, чийто краен период в този момент е 31 октомври.

След половин година Финландия ще съобщи щафетата на идващия ротационен ръководител Хърватия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР