Финландия подкрепя предложената мироопазваща мисия на ООН в Източна Украйна,

...
Финландия подкрепя предложената мироопазваща мисия на ООН в Източна Украйна,
Коментари Харесай

Финландия иска повече страни от ЕС да участват в мироопазваща мисия на ООН в Украйна

Финландия поддържа препоръчаната мироопазваща задача на Организация на обединените нации в Източна Украйна, само че приканва за по-голямо присъединяване на Европейския съюз в нея, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Това мнение изрази министърът на защитата на Финландия Юси Нинистьо.

В отчет, поръчан от някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който в този момент е консултант на украинския президент Петро Порошенко, по-рано този месец се оферираше Организация на обединените нации да обмисли изпращането в Украйна на сили, наброяващи към 20 000 военни от страни, които не са от НАТО. В отчета се посочваха страни като Финландия, Швеция и Австрия, които да изиграят основни функции дружно със страни от НАТО, възприемани като другарски от Русия, като Гърция.

" Идеята да се споделя, че някои страни от Европейски Съюз са по-приемливи от други, би трябвало да бъде отхвърлена ", сподели министърът на защитата на Финландия.

На конференция с сътрудника си от Украйна Стефан Полторак, който е на посещаване във Финландия, Нинистьо съобщи също по този начин, че всяка мироопазваща интервенция би трябвало да взима поради оперативните условия и да планува по-широко присъединяване.

В отчета на Расмусен се говореше, че възможна мироопазваща задача на Организация на обединените нации в Украйна може да бъде ръководена от Швеция. Страната към този момент изрази подготвеност да даде военни за сходна задача.

Вчера финландският министър на защитата напомни, че сходна задача ще се нуждае от утвърждението както на Русия, по този начин и на Украйна. Той не разяснява какъв брой военни би предоставила Финландия за сходна задача, а единствено добави, че Финландия, Швеция, Австрия, Швейцария и Ирландия не могат са обезпечат сами всички нужни военни. Министърът добави, че задачата ще се нуждае от повече страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР