Финландия е само на седмици от подаване на молба за

...
Финландия е само на седмици от подаване на молба за
Коментари Харесай

Финландия влиза в НАТО след директните заплахи на Москва

Финландия е единствено на седмици от подаване на молба за присъединение към НАТО макар заканите на Русия, че това ще обезпечи „ унищожаването на страната им “, сподели някогашният министър председател.

Александър Стуб, който оглавяваше държавното управление на скандинавската страна през 2014 и 2015 година, сподели, че могат да решат да се причислят към военния съюз още през май.

Той сподели: „ Имахме безкористен опит да се изградят работещи връзки с Русия и в този момент, когато хората виждат, че това е невероятно — изключително при Путин — те трансформираха мнението си. “

Стуб отхвърли съветските закани като " дрънчене със сабя ", само че призна, че " явно " ще има скок в хакерските атаки от Кремъл.

Но съветският народен представител Владимир Джабаров сподели тази седмица, че е малко евентуално „ самите финландци да подпишат карта за унищожаването на страната им “, заплашвайки повтаряне на нашествието в Украйна , която беше провокирана частично от желанието й да се причисли към НАТО.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков добави през вчерашния ден, в случай че Финландия и Швеция се причислят към НАТО, тогава Русия ще би трябвало да „ ребалансира обстановката “ със свои лични ограничения в друго фино забулено предизвестие.

" 75 % от финландските жители са подготвени да заловен оръжие, в случай че тяхната татковина бъде нападната ", написа изданието " Хелзинки саномат ".

Медията се базира на социологическо изследване, направено при започване на март. Според данните на социолозите ¾ от интервюираните са изразили подготвеност да бранят страната. " В съпоставяне с сходно изследване, извършено през януари (преди началото на съветската инвазия против Украйна) процентът бе бе 55. За тези съвсем два месеца ние отбелязахме растеж с 20 на 100 ", споделиха откривателите, съобщи Новини.бг.

Същата анкета записва и растеж на доверието към наборната войска. " През януари процентът бе 67, до момента в който в този момент той е 82 ", показаха още социолозите.

Военната работа във Финландия, с население към 5,5 милиона души, е наложителна за всички мъже на възраст сред 18 и 29 години. Те отбиват казармата си сред 165 и 347 дни (в взаимозависимост от рода войски, степен на обучение и др.).  След това мъжете се зачисляват в запаса и се отписват на 50 или 60-годишна възраст (в взаимозависимост от добитата военна компетентност, звание и т.н).

Личният състав на финландските въоръжени сили наброява към 21 500 души на дейна работа и  почти 900 000 резервисти. В случай на външна  експанзия подразделенията на гранична полиция (3800 души на дейна работа и 12 000 резервисти) минават на послушание на министерството на защитата в Хелзинки.

На 30 ноември 1939 година близо половин милион руски бойци атакуват Финландия и дават началото на Зимната война. Изненадващата офанзива идва откакто Кремъл, страхувайки се от вероятно навлизане на Нацистка Германия през Финландия, е изискал замяна на територии. Планът е бил по този начин да отместят финландската граница по-далече от Ленинград (днес Санкт Петербург). Правителството на Финландия отхвърля.

Съветското командване се надява на бърза победа, която да поднесат за 60-ия рожден ден на Сталин на 21 декември. Не става обаче по този начин.

Въпреки че армията на Съюз на съветските социалистически републики е любимец през цялото време, обитаемата с 3,7 милиона души Финландия капитулира едвам след няколко месеца. Пораженията са ужасяващи.

Трагичната равносметка от тази война: 26 000 финландци умират, над 43 000 са ранените. Убитите и безследно изчезналите от руска страна са съвсем 127 000, 246 000 души са ранени. Съюз на съветските социалистически републики понася и сериозна политическа загуба - като " страна-агресор " е изключен от Обществото на народите (ОН). А Хитлер, който следи деликатно хода на войната и вижда грешките на Червената войска, стига до извода, че Вермахтът елементарно ще се оправи с нея. Така съветско-финландската война се оказва интродукция към решението на Хитлер да нападне Съветския съюз.

Ранени и мръзнещи руски бойци в плен, февруари 1940 година





 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР