Финландия е начело на световната класация по щастие за шеста

...
Финландия е начело на световната класация по щастие за шеста
Коментари Харесай

Кои са най-щастливите държави в света през 2023 г.?

Финландия е отпред на международната ранглиста по благополучие за шеста поредна година. Скандинавските страни са безспорни водачи. В топ 20 няма нито една азиатска страна (с изключение на Израел), само че има нов европейски участник спрямо предходни години - това е Литва. И за България има положителни вести - изкачва се с няколко стъпала по критериите за благополучие на нацията - към този момент е на 77-а позиция, като се е изкачила с 8 места по отношение на 2022 година, когато е на 85-о място.

Това демонстрират данните от новото издание на Доклада за международното благополучие. Той се базира значително на оценки за живота, събрани в границите на Gallup World Poll - международното изследване на социологическата интернационална организация Gallup, която наблюдава най-важните проблеми в международен мащаб - като достъп до храна, претовареност, лидерски резултати и богатство. Анализът се базира на данни за настройките на хората в 150 страни. Те са класирани въз основа на междинни оценки на живота през предходните три години, в този случай от 2020 до 2022 година

Критериите, които отчетът употребява, с цел да изясни констатациите си и финалната ранглиста, са дълготрайност на живота, здравословен метод на живот, БВП (БВП) на глава от популацията в съответната страна, обществена поддръжка, ниски равнища на корупция, благотворителност в общността и свободата жителите да взимат основни житейски решения.

Първите 20 позиции са следните:

Най-щастливите страни в света за 2023 година
ФинландияДанияИсландияИзраелХоландияШвецияНорвегияШвейцарияЛюксембургНова ЗеландияАвстрияАвстралияКанадаИрландияСАЩГерманияБелгияЧехияОбединеното кралствоЛитва
Има и причина за оптимизъм в международен мащаб - равнището на доброжелателност е с към 25% по-високо, в сравнение с беше преди пандемията:

„ Доброжелателността към другите, изключително настройката за оказване на помощ към непознати, се увеличи фрапантно през 2021 година, а през 2022 година задържа високото си равнище “, сподели Джон Хелиуел, един от създателите на, в изявление за CNN.

Глобалното благополучие не е потърпевшо през трите години на пандемията от COVID-19, е различен позивитен извод. Оценките на живота от 2020 година до 2022 година са „ удивително устойчиви “, се споделя в отчета, като световните междинни стойности в общи линии подхождат на трите години, предхождащи пандемията.

„ Дори през тези сложни години позитивните страсти остават два пъти по-разпространени от негативните, а възприятията на позитивна обществена поддръжка са два пъти по-силни от тези на самотата “, продължи Хелиуел.



Финландия и нейните съседи Дания, Исландия, Швеция и Норвегия обичайно са в челото на листата на щастието. Но защото всички не можем да се преместим в някоя от скандинавските страни, има ли нещо, което други общества могат да научат от тази ранглиста?

„ Правят ли (държавите) неща, с които биха желали да бъдат запомнени пред света или могат ли да стартират да ги вършат? Има ли нещо неповторимо в техния климат и история, които ги прави разнообразни? За благополучие, най-малко от моята позиция, първият въпрос е този, който би трябвало да получи позитивен отговор. ", разяснява Хелиуел, който е почетен професор във Ванкувърското учебно заведение по стопанска система към Университета на Британска Колумбия.



Приемането на холистичен взор върху благосъстоянието на всички съставни елементи на едно общество води до по-добри оценки на живота и надлежно по-щастливи народи.

„ Целта на всяка институция би трябвало да бъде да способства с каквото може за благосъстоянието на хората “, се споделя в отчета, който включва и взор към бъдещите генерации и опазване на главните човешки права.

Израел се изкачва до номер 4 тази година от 9-о място през предходната година. Топ 10 допълват Холандия (№5), Швейцария (№8), Люксембург (№9) и Нова Зеландия (№10).

Австралия (№ 12), Канада (№ 13), Ирландия (№ 14), Съединените щати (№ 15) и Обединеното кралство (№ 19) попадат в топ 20.

Въпреки че едни и същи страни нормално се появяват в първите 20 позиции в класацията, през 2023 година новият участник в челото е Литва Балтийската нация се изкачва устойчиво през последните шест години от номер 52 през 2017 година до номер 20 в последния лист. Другите балтийски страни, Естония (№ 31) и Латвия (№ 41), също се изкачват в класацията.

„ Това е същата история, която се разиграва в останалата част от Централна и Източна Европа “, мисли Хелиуел.

Страните в тези райони „ евентуално са нормализирали прехода след 1990 година и се усещат по-солидни с новата си еднаквост “ с течение на годините, добави професорът.

Франция изпадна от топ 20 до номер 21 в тазгодишния отчет. Човек елементарно би се досетил за какво. против пенсионната промяна на Макрон не престават с цялостна мощ.



Последните места в Доклада на международното благополучие

В най-долната част на листата по равнище на благополучие е Афганистан - под номер 137. Ливан е с една позиция по-нагоре под номер 136. Средните оценки на живота в тези страни са с повече от пет точки по-ниски (по канара от 0 до 10), в сравнение с в 10-те най-щастливи страни.

Инвазията на Русия в Украйна сложи и двете страни под светлината на прожектора след публикуването на отчета за 2022 година

Къде се намират тези две народи съгласно последните изследвания? Благосъстоянието в Украйна несъмнено претърпя удар, само че „ макар размера на страданието и вредите в Украйна, оценките на живота през септември 2022 година останават по-високи, в сравнение с след анексията през 2014 година Украинците през днешния ден са подкрепени от по-силно възприятие за обща цел, съпричастност и доверие в украинското управление “, показва отчетът.

Доверието в държавните управления на Украйна и Русия е повишено и в двете страни през 2022 година, се споделя още в изследването, „ само че доста повече в Украйна, в сравнение с в Русия “.

В тазгодишната ранглиста Русия е №70, а Украйна е №92.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР