Финландия е измъчвана от младежка престъпност. Длъжностните лица подчертават: бандите

...
Финландия е измъчвана от младежка престъпност. Длъжностните лица подчертават: бандите
Коментари Харесай

Финландия е тероризирана от юношески банди

Финландия е измъчвана от младежка престъпност. Длъжностните лица акцентират: бандите от малолетни се отличават с особена свирепост. За страна, считана за една от най-проспериращите в света, това беше потрес. Но управляващите откриха по какъв начин да успокоят популацията: в Швеция, видите ли, е още по-лошо.

Населението на Финландия фрапантно усили размера на покупките на спрейове, предопределени да защищават не от инсекти, а от хора. Из страната бродят банди злобни юноши, които не се стопират даже пред убийства. Социалната рецесия, следена сега в страната, тясно обвързвана с икономическия крах, докара до увеличение на престъпността, събуждайки грабителски инстинкти у младите ѝ поданици.

Жестоки като фашисти

Според финландския закон газовите патрони не могат да се купуват без позволение. Там те се носят от служители на реда, лекари или дежурни кондуктори. Но измежду елементарните хора защитните спрейове стават все по-популярни. Те заслепяват нападателя със бликам от дразнещо вещество, да вземем за пример ментол или пипер - и не изискват лиценз.

Популярността на защитните спрейове стартира да пораства внезапно преди към пет години. Поради обстоятелството, че страната беше шокирана от новините за жестоки закононарушения, които принудиха финландците да помислят за способи да се защитят.

„ Продажбите на спрей нормално се усилват през есента, когато на открито се стъмва рано “, споделя Хели Оранен, админ на магазин за самоотбрана. Според него доста компании пускат на пазара защитни спрейове, рекламирани като " коледни дарове ".

Преди две години пресата беше цялостна с изявления за банди буйстващи юноши, които бродят из Хелзинки. Само през 2020 година финландската полиция е проверила към 4000 случая, при които деца и младежи са станали причинители на разнообразни типове произшествия.

Службата за протекция на децата в Хелзинки означи, че подрастващите са почнали да използват алкохол и опиати по-често. И съгласно вестник “Хелзинкин Саномат ”, и да употребяват принуждение, да вземем за пример, когато се пробват да грабят.

Възрастта на младежите е от 13 до 20 години. На въпрос за етническия им генезис служителите на реда свенливо отбелязва, че „ по-голямата част са от непознат генезис “. През последните години доста имигранти от Близкия изток се заселиха във Финландия.

След това, в края на 2020 година, финландската общност беше шокирана от шумно закононарушение, осъществено в столичния квартал “Коскела ”. Намира се не толкоз надалеч от центъра, само че е друг от прилежащите. Средният приход на жителите на " нискоетажните " “Капиля ”, “Верямаки ” и “Аабия ” е доста по-висок от приходите на жителите на " многоетажна " “Коскела ”, който е един от десетте най-бедни квартала.

Именно там четирима пияни 16-годишни младежи решили да се „ забавляват “. Срещнали другар, те го напили, след което в продължение на няколко часа го шамарели по лицето, удряли главата му в земята, ритали и удряли с юмруци, лакти и железни тръби. Издевателството е снимано с телефон.

След това потърпевшият бил изхвърлен в парка, където почнали да го замерят с бирени кенчета, а най-после го съблекли и изоставили - към момента жив, само че в безсъзнание. Тялото на умрелия е открито три дни по-късно от строителен служащ. След като убийците са разкрити и хванати, съдът им даде дълги присъди затвор.

Все още сме надалеч от шведите “

Почти по едно и също време с нещастието в “Коскела ” в столичния регион “Валила ” се случва ликвидиране - трима юноши на възраст от 14 до 16 години нанасят смъртоносни прободни рани на 19-годишно момче. Един от убийците е направил сходно закононарушение в региона на Тампере месец по-рано, като е намушкал мъж, който е щял да ограби.

На фона на тези събития депутатите от консервативната партия “Истински финландци ” предложиха понижаване на възрастта за наказателна отговорност, само че не получиха поддръжка от болшинството. В момента във Финландия наказателната отговорност се носи от 15-годишна възраст.

Тогавашният министър на вътрешните работи Мария Охисало утеши финландците, като сподели, че страната им във връзка с детската престъпност към момента е надалеч от прилежаща Швеция, където този проблем е несравнимо по-остър (Това е вярно).

Според Охисало юношеските банди са се засилили заради пандемията от ковид, която лиши младите мъже от обичайните форми на развлечение. Охисало не отхвърли обстоятелството, че младите нарушители, настоящи в Хелзинки, са най-вече чужденци.

“Да, по този начин споделят специалистите. Статистиката сочи, че при някои типове закононарушения, като % от коренното население, доминират юношите от непознат генезис. Това развиване е обезпокоително и управляващите би трябвало да се борят дружно “, сподели министърът.

Вътрешният министър добави, че " проблемите могат да бъдат решени, преди да са зародили, да вземем за пример посредством жилищната политика ". Тя предложи " да се изградят нови квартали по подобен метод, че да не се получава сегрегация в обществото ". Тя посъветва и да се ускори работата по интеграцията на " сложните юноши ".

„ В фамилиите на имигранти проблемите могат да зародят през няколко генерации. Ако родителите не са съумели да се интегрират преди време, децата могат да срещнат компликации по-късно “, предизвести министърът.

Това изявление с нея съответства с обявата на вестник “Хелзинкин Саномат ”, който оповестява, че в столицата " към стотина юноши от най-вече непознат генезис с лекост упражняват принуждение при опити за грабежи ".

Миналата есен в Хелзинки и покрайнините вандалите се активизираха с нова мощ. „ В столичния регион има към десетина улични банди с сбор към стотина души. Това са най-вече мъже на към 20 години. Но има и малолетни “, сподели Марку Хейникари, шеф на полицейския отдел за битка с проведената престъпност.

Според него, като се изключи че са обвързани с избрани улици, членовете на бандата са обединени от уличния жанр (качулки, пухкави якета и остри оръжия) и любовта към “гангстерския ” рап. Текстовете на рап песните романтизират незаконния метод на живот и наскърбяват противоположните фракции.

Споровете сред членовете на бандата постоянно не престават в обществените мрежи. „ Притеснението е, че тези вербални спорове преливат в съответно физическо принуждение “, споделя Хейникари, който споделя, че множеството членове на улични банди са първо или второ потомство имигранти.

Тази година беше изключителна “

Последното нашумяло закононарушение от този тип се случи във Финландия в нощта на 11 ноември. В град Вантаа нападатели атакуват жена-пощальон, която доставя прясно отпечатани броеве на вестник “Хелзинкин Саномат ”. Тя умира от нанесения побой.

На мястото има очевидци, които са помогнали на полицията да сформира самоличността на килъра. Заподозряният е арестуван още същата нощ, защото облеклата и телосложението му дават отговор на описанието. Оказва се, че става дума за предходно осъждан 23-годишен мъж. След известно време той е освободен, защото съгласно полицията той, явно, не е забъркан в убийството. По случая към този момент има нов обвинен - 19-годишно момче.

Наскоро “Хелзинкин Саномат ” посвети друга публикация на повишаването на младежката престъпност. „ Броят на грабежите тази година беше рекорден. Общо полицията е била осведомена за 1327 хипотетични грабежа сред януари и октомври. Това е повече, в сравнение с за цяла година от интервала от 2017 до 2021 година “, написа журналистът Ласе Керкела, наблягайки, че в реалност се правят повече грабежи, в сравнение с е посочено в статистиката, защото не всички жертви оповестяват за случаите на полицията.

„ Статистиката за грабежи варира съгласно района. В Хелзинки тази година има 35% повече грабежи, това е междинната цифра за страната. Полицейското ръководство на провинция Източна Уусимаа отбелязва нарастване на броя на грабежите с 50%, полицията на Западна Уусимаа споделя оповестява за 65%. Полицията на Вътрешна Финландия регистрира нарастване от 22%, полицията на Югозападна Финландия регистрира 5%. Някои полицейски ръководства са изключително загрижени тази година за грабежи, осъществени от младежи “, сподели Керкела.

Той цитира мнението на комисаря по престъпните въпроси Марко Форс: „ Ако приказваме за грабежи, осъществени от малолетни, тази година беше изключителна за Хелзинки. Тази година бяха повече от всичките последните 10 години. ”

Според него младите нарушители постоянно работят групово. И да, повече от половината са от мигрантски фамилии.

Скокът на уличната престъпност толкоз разтревожи управляващите, че чиновниците започнаха да приказват за неадекватността на силите, с които разполагат правоприлагащите органи. А при започване на декември Министерство на вътрешните работи на Финландия разгласи, че изследва опцията за въвеждане на полицейски запас, състоящ се от доброволци.

Настоящият вътрешен министър Криста Миконен не крие, че е обезпокоена от обстановката с уличните банди. Според министъра те се състоят от няколкостотин души. Миконен счита, че е значимо с изключение на увеличението на броя на силите за сигурност да бъдат отделени задоволително средства за „ интеграцията “ на младите имигранти.

Предвижда се до 2030 година във Финландия да бъдат основани общо 700 нови полицейски позиции. Но полицията не е сигурна, че това ще е задоволително.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР