Финландия е готова да разположи чужди войски на своя територия,

...
Финландия е готова да разположи чужди войски на своя територия,
Коментари Харесай

Финландия обяви готовност да разположи чужди войски на своя територия

Финландия е подготвена да разположи непознати войски на своя територия, съобщи министърът на защитата на страната Анти Хаканен в навечерието на идната среща на върха на НАТО във Вашингтон.

„ Стигнахме до извода, че е належащо да създадем личен модел, приспособен за огромна страна. Това подсигурява, че съюзническите войски ще дойдат във Финландия, с цел да показват своето наличие и отбранителни качества, незабавно щом ги желаяме “, цитира думите на министъра уеб сайтът.

Според него, през първата година от участието в НАТО позицията на Финландия се е трансформирала и Хелзинки „ желае да види войски на други страни “ на своя територия.

Хаканен означи, че Финландия се надява войски на Алианса да идват постоянно в страната за учения и взаимоотношение при евентуален спор. Той акцентира, че дейностите на Русия са повлияли на желанието на Финландия да се причисли към Северноатлантическия алианс.

В началото на юли финландският парламент утвърди съглашение за съдействие в региона на защитата и даде на Съединени американски щати достъп до 15 военни обекта. Според съглашението Съединените щати ще могат да разположат свои военни и съоръжение в тези уреди. Финландските управляващи поемат защитата на местата, които ще употребяват американците.

Финландия модернизира авиобаза покрай град Рованиеми, където от 2026 година би трябвало да бъдат ситуирани 64 изтребителя F-35, закупени от Съединени американски щати. В случай на спор Рованиеми ще се трансформира в районен действен център за силите на НАТО. През него минава железопътна линия от шведския пристанищен град Торнио, която продължава до Кемиярви, град на един час път с кола от съветската граница и на седем от Мурманск, където се намира базата на Северния флот.

В края на април съветската войска трансферира тактически нуклеарни оръжейни системи до границата с Финландия. Оперативно-тактическите комплекси „ Искандер-М “ бяха ситуирани в граничната област Карелия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР