Финландецът Абдулай Коне пристига у нас в началото на юли.

...
Финландецът Абдулай Коне пристига у нас в началото на юли.
Коментари Харесай

Финландец прекара близо 2 месеца в наш затвор без доказана самоличност

Финландецът Абдулай Коне идва у нас при започване на юли. Идва на отмора със фамилията си. Прекарва седмица във Варна. На потегляне от България е задържан.

„ Преди да ме арестуват, ми споделиха, че желаят да ревизират паспорта ми и че ще приключат до 10 минути “, спомня си Коне. След това обаче белезниците щракват към китките му.

„ Те ме арестуваха пред всички. Пред децата ми. И не знаех за какво ме задържат, обясниха ми след три дни “, споделя той, представен от bTV.
 Абдулай Коне
Снимка: Ладислав Цветков
Първият преводач му е обезпечен по време на първото правосъдно дело. Тогава схваща и аргументите за ареста. Всъщност Коне е задържан по гледище на Того. Искането до Интерпол обаче съдържа единствено две имена и месторождение, без фотография или личен номер от персонален документ. Африканската република търси лице на име Абдулай Коне, за който категорично се акцентира, че е бил на територията на страната, когато е направил компютърните закононарушения, за които е преследван.

„ Установено е от нас, с голям брой доказателства, че лицето в никакъв случай не е било на територията на Того “, показва юрист Биляна Коцакова, която пази финландеца с котдивоарски генезис.

Коне е показал доказателства пред нашия съд, че по времето, за което тогоанските управляващи настояват, че са осъществени закононарушенията, той е бил във Финландия.

„ Всъщност за последно съм бил в Африка преди 17 години “, спомня си Коне.

И до момента в който България чака искане от Того за екстрадиция на Коне, той прекарва 42 дни във варненския затвор – два дни повече от регламентирания период, акцентира юрист Коцакова.

„ В пандиза беше извънредно. Видях неща, които съм гледал единствено по филмите. Затворниците използваха кокаин, опиати “, споделя Коне.

Днес Апелативният градски съд освободи Коне. Прокурорската му възбрана за овакантяване на България обаче остава в действие.
 Абдулай Коне
Снимка: Ладислав Цветков
„ Предстоят още правосъдни борби преди да може да се прибере във Финландия “, прецизира юрист Коцакова.

След това Коне е твърдо решен да съди България поради преживяваното у нас.

„ В основата на правото по целия свят е мотото „ Невинен до доказване на противното “, тук беше тъкмо противоположното. От първия миг всички ми повтаряха, че съм отговорен. България е в Европейски Съюз от 2007 година, само че методът, по който работи системата, по нищо не демонстрира, че страната ви е част от европейската общественост “, наскърбен е Коне.

Кой е Абдулай Коне (според неговата версия)
Напуска Кот Д’Ивоар през 2000 година Печели стипендия за съветски университет, където следва компютърни науки. В Русия среща бъдещата си брачна половинка Татяна, от която има четири деца. След като приключва, отпътува със фамилията си за Финландия, където търси леговище. Покрива цялата стратегия за интеграция на скандинавската страна. Работи като компютърен експерт. В момента следва магистърска степен по компютърни технологии в университет в Хелзинки.

Казва за себе си, че е типичен образец за сполучливо интегриран емигрант.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР