Финансовото състояние на Oбщина Дупница към 9-месечието на 2023 г.

...
Финансовото състояние на Oбщина Дупница към 9-месечието на 2023 г.
Коментари Харесай

Финансовото състояние на община Дупница към 9-месечието на годината е стабилно

Финансовото положение на Oбщина Дупница към 9-месечието на 2023 година е устойчиво, приходите в общинската хазна се извършват съгласно плануваното,заяви на конференция през днешния ден изпълняващата длъжността кмет на Общината Олга Китанова.

„ Последните години вършим доклади на всяко тримесечие, тъй че всеки да може да следи по какъв начин се развива и финансово Общината. От доста години към този момент ние държим на реалистичното обмисляне на доходи и разноски и това ни дава сигурност, че ще осъществим всички действия гласувани с бюджета на общината. Осигуряваме на 100% плануваните средства за обучение, опазване на здравето, обществени действия, изпълняваме европейски планове за над 28 млн.лв “, стартира Китанова.

„ Към 30-ти септември локалните доходи са в размер на 8,12 млн.лв., и се движат тъкмо съгласно планувания бюджет. Дори нарастват с над 250 хил.лв. в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Тук желая да отбележа, че не сме променяли налозите и таксите, които останаха в същия размер, както до момента. Независимо от предизборното време общинска администрация работи на цялостен потенциал и прецизно извършва заложените цели. Само от локални налози и такси постъпленията са 5, 784 млн.лв, като събираемостта нараства с 5% по отношение на предходната година. При гласоподаване на доклада за 2022год. бяхме подложени на критика, че приходите от продажба на общински парцели са незадоволителни. Тази година картината е доста усъвършенствана. Ще направя и съпоставяне. През 2022 год. приходите от продажба на земя са 100 хил.лв., а досега единствено от такива продажби са 323 хил.лв. Т.е. имаме към този момент растеж с над 200 хил лева “, добави Китанова.

„ Вчера към този момент обявихме, че сме обезпечили в допълнение 445 хил.лв. от Министерство на регионалното развитие за поправки на улиците „ Венелин “ и „ Седма рилска дивизия “. Така че освобождава се запас, както казахме за други вложения. На този стадий, няма по какъв начин да кажа за какви финансови вложения съответно ще бъдат, защото има признат бюджет, има утвърден лист с финансови разноски, който ние съблюдаваме. Но най-важното е, че спестихме средства от локалните ни доходи. И тук е моментът да отворя тематиката, по която вървят мнения поради и интервала на предизборна акция, за отговорностите на общината. Пак споделям положителното обмисляне и сериозния ни опит, разрешават дейно и рационално ръководство на общинските финанси, без никакви разтърсвания. Конкретно - просрочените отговорности на Общината понижават и все още са 1,915 млн.лв. Този индикатор е доста по-добър спрямо 2022 година, когато са били 2,732 млн.лв. Чух че сме били с над 3 млн. просрочия, което е неточно. Все отново това е динамичен развой, който се мени всяка седмица, всеки месец “, изясни още Китанова. Тя разгласи и една от огромните вести, свързани с огромно разплащане по един от най-важните планове на общината, а точно рекултивацията на сметището, което в продължение на повече от 50 години тровеше жителите на града и селата. „ Само за последните 10 дни сполучливо приключихме европейския план по рекултивация на остарялото бунище. Платихме 5,735 млн.лв. с налични от бюджета на Общината средства. Обръщам внимание, че за този план не сме употребили заеми. След осъществяване на инспекцията, тези средства ще бъдат върнати в сметката на Общината. Защо го означавам това?! Защото имаме средства, с които работим и оперираме, а това потвърждава финансова непоклатимост “, отговори на появилите се в последните седмици нападки, че Общината е в колапс.

Тя разкри на конференцията и доста любопитен миг, обвързван със основано напрежение измежду учебните заведения от „ доброжелатели “. „ Преди броени дни разплатихме към всички образователни заведения с изключение на постоянната дотация от 1,463 млн.лв и спомагателна дотация в размер на 1,310 млн.лв. или общо 2,773 млн.лв. В общественото пространство има непрекъснати опити да се всява суматоха, че Общината не заплаща и няма пари. Такъв слух беше пуснат измежду учителите и да не кажа всеки ден, само че през ден имах срещи с шефове и учители да изяснявам, че това е неистина. Какво се цели с тези зловредни неистини, всеки може самичък да си отговори. Уважаеми учители, Община Дупница постоянно е била правилна към вас, високо цени вашия труд и и ви поддържа. Мисля, че тук би трябвало да сложа точка и на тази неистина “, безапелационна бе Китанова. „ Ако бяхме в неприятно финансово положение, всички обстоятелства които експортирам нямаше по какъв начин да се случат. Нямаше по какъв начин да платим 5,735 млн.лв за рекултивация, нямаше по какъв начин да платим 2, 770 млн. лева на учебните заведения, нямаше по какъв начин да увеличим заплатите на медицинските сестри. Тази седмица завърши и инспекция на Сметната палата за цялата 2022г без основни забележки. Сами виждате, че се приказват откровени и безочливи неистини и се прави опит да се срутва имиджа на общината. Затова ще си разреша да насочва зов към претендентите за кметове и съветници. Бъдете правилни и пазете имиджа на Община Дупница. Показвайте платформите си за развиване, спорете, дискутирайте, показвайте грешките, само че не да бъде за сметка на хората с неистини и всяване на непотребна суматоха и операции. Община Дупница не е серпантина да работи и няма да спре и след изборите “, приключи настоящия кмет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР