Финансовото разузнаване към ДАНС е разобличило Иван Гешев в „игнориране

...
Финансовото разузнаване към ДАНС е разобличило Иван Гешев в „игнориране
Коментари Харесай

ДАНС е разобличилa Иван Гешев в „отклоняване“ на информация за Пеевски по делото КТБ

Финансовото разузнаване към ДАНС е разобличило Иван Гешев в „ игнориране или отклонение “ на информация, обвързвана с Делян Пеевски, до момента в който основният прокурор е водил делото за активността и банкрута на КТБ. Това излиза наяве от Справка с рег.№RB 202001-001-03 от 9 септември 2015 година, споделена от " Фрог нюз ".

В документа се разкрива, че Гешев не взема под внимание предоставената му информация от службата за сигурност, касаеща съответно Пеевски, което единствено по себе си е извънредно съмнително. „ Налице са индикации, че прокуратурата, в лицето на наблюдаващия прокурор Иван Гешев, досега или пренебрегва, или отклонява информация, свързваща Пеевски с активността на банката и банкрута ѝ "., се споделя в един от изводите на ДАНС.

Агентите от финансовото разузнаване вземат решение да осведомят управлението на ДАНС за този значителен пропуск на Иван Гешев, само че гласът им остава „ глас в пустиня “. Т. е предизвестията, че Гешев субективно проверява банкрута на КТБ, като покрива Пеевски, не се взимат от никого поради. Поне до този миг. От резолюция върху първата страница на Справката „ За отчет! “, може да се направи извод, че сензитивната информация най-малко е стигнала до началниците на ДАНС.

Изненадите, обаче не свършват дотук. Финансовото разузнаване прави втори извод, а той е: „ Налице е или непросветеност от страна на краткотрайната парламентарна комисия, разследвала банкрута на КТБ, или съзнателно пропускане на данни, свързващи Делян Пеевски с банкрута на банката “. Припомняме ви, че въпросната комисия беше ръководена от така наречен „ острие “ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тезите на Гешев:

" Нямa дaнни зa прecтъплeния oт cтрaнa нa Пeeвcки ". Това споделя самият Иван Гешев пред членовете на Висш съдебен съвет в края на 2019 година Oт нaчaлoтo нa рaзcлeдвaнeтo зa фaлитa нa КТБ Гешев упoритo oткaзвaшe дa гoвoри зa Пeeвcки. Първоначално тoй опита да покаже накриво възприятие за комизъм, като съобщи, чe в дeлoтo гo нямa нeгo, кaктo ги нямa и Путин, и Oбaмa. Твърдeшe cъщo и чe нe e зaпoзнaт c прoкурoрcкaтa прoвeркa oт 2009 година, cпoрeд кoятo Пeeвcки и мaйкa му Ирeнa Кръcтeвa ca купили чacт oт мeдиитe cи c пaри oт КТБ. Накрая смени тезата.

В своя отбрана Гешев добавя пред кадровиците на Темида още: " Аз не считам и няма да позволи медии, политически или стопански кръгове да показват на кого да се повдигне обвиняване и още повече защо, по съответния въпрос - не са били налице доказателства за ангажирането на наказателна отговорност на тези лица ", сподели Гешев.

В справката се споделя:

„ След осъществен разбор на отчета е открито, че в него липсва информация за 18 търговски сдружения или такава не е взета под внимание. Този факт подвежда под подозрение обективността и изчерпателността отчета на комисията и поражда основателни подозрения по отношение на изборно пояснение финансовите разбори на досиетата на компаниите, както и обвързваните с тях лица. Съществен пропуск в отчета е, че са проверявани единствено кредитополучателите от първо равнище, без да се ревизират обвързваните лица и компании. Този факт на процедура значително трансформира и/или прикрива действителния бенефициент на заемите.

В отчета са налице съществени разминавания и несъгласия с информацията, с която разполага “ Извършеният досега действен и финансов разбор демонстрира разлика от над 70 млн. лева, отпуснати като заеми към 18 компании. Получените досега данни сочат, че всичките търговски сдружения са директно свързани с лицата Длеян Пеевски и Александър Георгиев. От извършените досега оперативно-следствени дейности е открито, че Георгиев е доверено лице на Пеевски и в реалност извършва неговата воля. Георгиев не отхвърля обвързаността си с Пеевски при извършения разпит, в качеството му на очевидец, по актуалното досъдебно произвеждане.

Извършеният разбор на досиетата на 18-те търговски сдружения, както и на наличната оперативна информация, касаеща активността им, демонстрира, че те са бенефициенти на заеми от КТБ с размер по-голям от 500 млн. лева Данните демонстрират, че обезпечението за отпущането на над 350 млн. лева от заемите е или незадоволително, или изцяло липсва. Обобщена информация за установени съществени разминавания и грешки в Доклада на комисията по следствие за банкрута на КТБ, както и за действителната съпричастност на лицето Делян Пеевски към активността на 18 търговски сдружения, имащи отношение към банкрута на банката, е изпратена до наблюдаващия делото прокурор Иван Гешев на 10 август 2015 година

До момента липсва отговор от прокуратурата, както и възлагането на спомагателни процесуално-следствени дейности. В хода на работата по делото, е добита нова оперативно забавна информация, която удостоверява околните връзки сред лицата Александър Ангелов и Делян Пеевски. Потвърждават се данните, че Ангелов, съучастник в адвокатската адвокатска фирма „ Авиора консулт “ ЕАД, е едно от най-доверените лица на Пеевски и е в основата на легализирането на финансовите средства от добити от него активи при почналата разпродажба на КТБ в края на предходната година.

Данните сочат, че точно адвокатското сдружение „ Авиора консулт “ в лицето на адв. Ангелов, управлява огромна част от финансовите каузи на Пеевски, в това число и тези с КТБ. В основата на финансовите интервенции са две офшорни компании, а точно „ Виафот Лимитид “ със седалище Британски Вирджински острови и „ Дореко Лимитид “, със същото седалище. От агентурен източник са налични данни, че точно следената от Александър Ангелов компания „ Виафот “ ще играе бъдеща съществена роля при почналото придобиване на активи от оповестената в неплатежоспособност банка КТБ от Пеевски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР