Финансовото положение на Община Пазарджик е по-тежко, отколкото очаквахме. Това

...
Финансовото положение на Община Пазарджик е по-тежко, отколкото очаквахме. Това
Коментари Харесай

Кметът на Пазарджик: Общината е доведена до финансов колапс

Финансовото състояние на Община Пазарджик е по-тежко, в сравнение с чакахме. Това съобщи по-рано през днешния ден пред публицисти новият кмет Петър Куленски. Той добави, че локалната хазна е доведена до колапс. И че при встъпването си в служба е заварил запорирана от Национална агенция за приходите сметка на Общината.

„ При съставянето на бюджета за 2023 година предходното управление умишлено е завишило локалните доходи с 10 милиона лв., които е невероятно да бъдат събрани - сподели още Петър Куленски. - Заложени са 44 милиона лв. от локални доходи, а оптималният размер на средствата, които могат да бъдат събрани, е 34 милиона лв.. От такса боклук са заложени доходи 14 милиона лв., в случай, че даже целият залог да бъде събран 100% общо ще са 11,5 милиона лв., т.е. - невероятно е да се реализира доход от 14 милиона лв. “.

По думите му, това е правено, с цел да се оправдават несъразмерно високите разходи, които Община Пазарджик е възнамерявала да прави. Финансовите дупки са обезщетени с изтегляне на заеми и продажба на общинско имущество, каквото към този момент съвсем не е останало. Отклонявани са даже държавни пари, отпускани целево, в това число такива за обучение и обществени действия. По този метод с годините са насъбрани големи задължения. Само отговорностите към локални снабдители са за над 27 милиона лв.. За няколко месеца обратно не са внасяни осигуровките на общински чиновници, като дължимата сума е към 611 хиляди лв., а за октомври следва да бъдат начислени още към 382 хиляди лв. заплати и осигуровки.

Куленски заяви, че част от общинските чиновници са останали на работа и са заявили, че ще спомагат и ще продължат да извършват отговорностите си. Обявяването на екипа, с който новият кмет ще работи, следва.

„ Светлина в тунела има, от нас зависи по кое време ще излезем от него “ - увери Куленски. Той очерта някои съществени цели в работата си.

Първият е прекъсване на кранчетата за източване на локалния бюджет. Занапред заплащанията към контрагенти ще стават след инспектиране на договорите и атализ на осъществените действия и услуги.

Куленски даде обещание цялостна бистрота при харченето на обществени средства. И добави, че общината ще заплаща съгласно опциите си. Той сподели още, че е провел две срещи с финансовия министър Асен Василев, следва трета.

„ Получаването на финансиране за значими планове следва. Такъв план е за ремонта на моста над река Марица и към този момент е извършен диалог с министъра на районното развиване, този ремонт за стартира в средата на идната година “ - сподели още градоначалникът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР