Финансовото образование на подрастващите е съществено важно за тяхното развитие.

...
Финансовото образование на подрастващите е съществено важно за тяхното развитие.
Коментари Харесай

Как да научим децата ни да управляват парите си? Говори експертът Стойне Василев

Финансовото обучение на подрастващите е значително значимо за тяхното развиване. Първите стъпки в това премеждие са задача на родителите, което обаче носи своите провокации. Поради това за втора поредна година от Банка ДСК провеждат " Национална финансиада 2020 ", която има за цел да увеличи финансовата просветеност на младите българи.

Отговор на въпроса за какво финансовото обучение е належащо за младите дава самостоятелният финансов съветник Стойне Василев. Той предлага и положителни препоръки за това кои подходи са най-сполучливи при подрастващите.

" Способността да управляваме мъдро парите си е едно от най-важните умения на 21-ви век. Не инцидентно има доста проучвания, които недвусмислено демонстрират, че има директна връзка сред благосъстоянието на един човек и неговата финансова просветеност ", споделя Василев. По думите му в устрема си да обезпечат по-добро бъдеще на децата, доста от родителите се концентрират върху проучването на непознат език или естествени науки, само че не помнят, че децата ще би трябвало всеки ден да боравят с пари и това ще дефинира значително бъдещето им.

Според Василев през днешния ден децата от дребна възраст стартират да схващат силата на парите. Той дава образец с щерка си, която е осъзнала, че без левче, пластмасовите кончета на въртележката в парка не се движат.

" В ранните детски години най-важно е да даваме персонален образец на децата и да им обясняваме по какъв начин ние самите управляваме парите си. "

Една от най-хубавите тактики, които Вaсилев споделя, е да възпитаваме у децата правото на избор и персонална отговорност. И това надалеч не е толкоз мъчно, колкото си го представяме. Специалистът предлага на към 3-годишна възраст да стартираме да даваме на децата си дребни суми пари, с които те да разполагат сами.

" Когато щерка ми стана на 3 години започнахме да даваме по един лев дневно джобни пари, като тя решаваше какво да си купи с тях. Разбира се, имаше и лист със " неразрешени неща ". По този метод децата стартират да вземат решения сами и в случай че нещо не им харесва, те се учат да понасят отговорността за покупките си.

Експертът споделя и че неприятните решения или покупки също са извънредно значими, тъй като на идващия ден детето ще вложи повече мисъл в избора си.

" Аз считам, че тематиката за парите не би трябвало да е табу и още от напълно дребна щерка ни взе участие в фамилния съвет, на който правихме значимите финансови решения като дали и каква кола да си купим, къде да вървим на отмора, дали да си сменим дивана в хола и сходни. Също по този начин, постоянно когато пазарим със брачната половинка ми, ние не изключваме щерка си - тя е с нас и ние и обясняваме за какво избираме да купим дадена стока, а не друга. Така формираме потребителското ѝ държание, което ще има значима роля в нейния живот ", споделя още Василев.
 Снимка 436668
Източник:

Друга доста значима тематика, която наложително би трябвало да бъде възпитавана у децата на фамилно равнище, е спестяването. Това също е добре да стане на ранна възраст. " Когато стана на 5 години, разказахме на щерка ни за спестяването и че може да си купи нещо по-голямо, в случай че си задели парите за една или две седмици. След като закупи първата си кукла сама, щерка ни се почувства доста горда с това и споделя на всички по какъв начин сама си я е купила ", споделя Василев, допълвайки, че това в допълнение подтиква спестяването у децата. А когато децата се научат да четат, съветът на специалиста е да им даваме книжки, в които с доста картинки се споделя за парите - какви са били те в предишното, какво е заем, какво е рента, по какъв начин работи стопанската система и доста други.

" Никога не е късно да стартираме да образоваме финансово децата ни и колкото по-рано стартираме, толкоз по-добре. "

Попитахме Стойне Василев и какви са верните тактики за финансово образование у младите.

" Англичаните споделят, че няма смисъл да възпитаваме децата - те по този начин или другояче ще вършат като нас, по тази причина дано възпитаваме себе си. Това е и моят съвет - преди да образоваме финансово децата си, дано повишим нашата финансова просветеност. Вече има доста книги, курсове и материали за ръководство на парите. След това към този момент би трябвало да даваме персонален образец - да им описваме по какъв начин избираме стоките в магазина, какъв брой спестяваме от всяка заплата, в какво влагаме и други. Ако запалителен искрата в тях, те сами ще си намерят информация по тази тематика. "

Според специалиста българите постоянно бъркат, когато става въпрос за финансова просветеност измежду подрастващите. По думите му особено за българите е да основават неверни ментални настройки в децата си с изрази като " парите не порастват по дърветата ", " парите са зло ", " не можем да си позволим това ", " тази играчка е нелепост " и други. " По този метод дефинираме отношението на децата ни към парите и нормално то е отрицателно ", добавя той. Съветът му тук е да питаме децата по какъв начин те имат намерение да си купят скъпата стока, която желаят, създавайки у тях спомагателна финансова далновидност.

" Никога няма да не помни първия заем на щерка ми. Казах ѝ, че мога да ѝ дам назаем 20 лв. и да си купи нещо СЕГА, само че идващите две седмици ще ми дава джобните си всеки ден. Веднага се съгласи, тъй като се концентрира върху играчката, а не върху всекидневните вноски. Това бяха най-дългите две седмици в живота ѝ, тя всеки ден питаше по кое време ще се издължи, с цел да има отново джобни ", споделя още Василев.

След като възпитаме децата си на финансова просветеност в ранна възраст, би трябвало да се замислим и за надграждането на тези познания и практики. Чудесна опция за това е " Националната финансиада 2020 " на Банка ДСК. Тази година следва да се организира второто издание на обществено виновната стратегия на банката, целяща точно да увеличи финансовата просветеност на младите българи.
 Снимка 470901
Източник:

Форумът още веднъж ще се организира под формата на надпревари сред тимове от възпитаници и родители, които ще премерят познания и сили първо онлайн, а по-късно и по време на финалното събитие онлайн, в което присъединяване ще вземат най-хубавите 12 тима.

От тази година финансовата институция включва още една възрастова група от възпитаници, участниците ще бъдат разграничени в две възрастови групи - 14-16 и 17-19 години.

Тази година Финансиадата има и друго изобретение - тимовете няма да се състезават за спечелването не на една, а на общо 6 стипендии от Банка ДСК - по 3 във всяка възрастова група. Победителите ще вземат най-голямата стипендия, която е в размер на 3 000 лв.. За тимовете, заели втора позиция, ще се поставят по 1 500 лв., а тимовете на трето място ще получат по 750 лв..

Всеки, който желае да се запише в " Националната финансиада ", може да го направи до 31 март в това число на finansiada.bg. Записването минава през онлайн тест с 20 въпроса на финансова, банкова и икономическа тема, който дефинира финалистите.
 Отбор Da Vinci от София е огромният победител в
Отбор Da Vinci от София е огромният победител в " Национална финансиада "

Жанет и Стоян Таблови завоюваха стипендия в размер на 3 000 лева от Банка ДСК

Стойне Василев е самостоятелен персонален финансов съветник, вложител и притежател на уеб страницата за персонални финанси SmartMoney.bg, създател на най-продаваната бизнес книга в България за 2018 и 2019 година " Умни пари ", както и ръководител на УС на Българска асоциация на персоналните финансови консултанти. Стойне има над 17 години професионален опит в български и интернационалните финансови компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР