Финансовият министър Владислав Горанов вече заяви, че ще се обмислят

...
Финансовият министър Владислав Горанов вече заяви, че ще се обмислят
Коментари Харесай

Бюджетният излишък: Милиард и едно излишни желания

Финансовият министър Владислав Горанов към този момент съобщи, че ще се обмислят коледни добавки за пенсионерите

© Георги Кожухаров
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
ИПИ: Залагането на недостиг в бюджет 2019 е безразсъдно

Институтът показа своя различен бюджет с по-ниски налози и остатък, без да се пипа обещаният растеж на заплатите
8 ное 2018
Парламентът одобри на първо четене бюджет 2019

Управляващите акцентират, че главният приоритет е растеж на приходите, а от опозицията не виждат връзка с стопанската система
7 ное 2018
Еврогрупата също изиска Италия да промени проектозакона за бюджета си

Финансовите министри на еврозоната приканиха Рим да извърши настояванията на Брюксел
6 ное 2018
Последният разточителен бюджет

В може би последната добра за стопанската система година държавното управление още веднъж възнамерява държавните финанси да са на недостиг
26 окт 2018
Българска народна банка вкарва нов антицикличен буфер за банките от 1 октомври 2019 година

Централната банка загатна за това през август, когато сигнализира, че в системата се натрупа риск от растежа при заемите и цените на жилищата
26 сеп 2018
Трикът с изчезващия минус в бюджета

Държавните финанси още веднъж са с огромно преизпълнение, а част от остатъка още веднъж ще се похарчи без глобата на Народното събрание
3 авг 2018 - Бюджетът е на голям плюс - 2.86 милиарда лева към октомври

- Част от свободните средства може да се пренасочат за нова права от " Хемус "
Ако сте кмет на община и ви трябват още пари за някой план, в този момент е моментът да си поискате среща с премиера. Към края на октомври остатъкът в бюджета гони 3 милиарда лв. и по всичко проличава, че част от тези пари още веднъж ще бъдат раздадени по убеждение на кабинета. Още повече че се задават локални избори, а политиците са привикнали да печелят електорална обич, режейки ленти.

Настоящата година ще е третата поред, в която държавните финанси се възнамеряват на минус, само че към края на годината се оказват с огромен плюс, част от който държавното управление разпределя без спор и за разноски със подозрителен стопански резултат. И в случай че през предходните две години имаше една по-едра цел - по милиард от остатъка отиваха за противоречивата стратегия за саниране, през тази към момента се търси сходен огромен план. Според представители на ръководещите част от парите може да се дадат за нова права от " Хемус ".
Извън наместването на тазгодишния остатък обаче по-голямата тематика е по какъв начин екстра парите в бюджета да се ръководят свястно. Защо трета поредна година естествен спор липсва.

Колко са парите за харчене

Преизпълнението на приходите по отношение на разноските в бюджета към октомври доближава 2.86 милиарда лева, или 2.6% от Брутният вътрешен продукт. В същото време упованията на ръководеното от Владислав Горанов ведомство са в края на годината остатъкът да се стопи до към 600 млн. лева (при плануван недостиг от 1.1 милиарда лева.). От сметката би трябвало да се извадят 500 млн. лева за ремонт на язовирите, които бяха отпуснати на Държавната консолидационна компания (ДКК) като финансиране под линия, както и към 100 млн. лева за нарастването на заплатите на служителите на реда след митинга им през януари. Така през последните два месеца на 2018 година разплащанията на страната евентуално ще набъбнат до 8.8 милиарда лева (при средномесечен разход от към 3 милиарда лева през останалото време).

От финансовото министерство обръщат внимание, че забележителна част от плануваните финансови разноски се концентрират точно в последните месеци на годината, през есенно-зимния сезон са по-високи и обществените разноски, разноските за прехрана и така нататък Точно неизпълнението на финансовите разноски е една от главните аргументи през последните години бюджетът да излиза на плюс. И по-точно - към 30-40% от капиталовите разноски не се оползотворяват всяка от последните няколко години, а вноската в Европейски Съюз се надценява съгласно икономиста Петър Чобанов.

За кокетно стадионче, за автомагистрала или в запаса

Ако от насъбрания сега остатък се извади половиният милиард за ДКК, 600 млн. като предстоящ остатък, парите за служители на реда и някои други към този момент направени разноски, на ръководещите ще им останат най-малко към милиард - милиард и половина екстра пари за разпределение. Ако се следва досегашната логичност на разпределяне на изключителни средства - 43 млн. лева за така наречен дупка на Георги Гергов и 25.4 млн. лева за постройка на строителния бизнесмен Красимир Георгиев, парите просто ще бъдат прахосани за противоречиви планове.

На хоризонта към този момент стои концепцията за нов народен стадион, откакто стана ясно, че България ще кандидатства за домакинство за международно по футбол през 2030 година дружно с Гърция, Румъния и Сърбия. Още преди тази вест министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в случай че националният тим играе добре и има резултати, страната може да отпусне стотина милиона лв. за " кокетно стадионче ". След като стана ясна упоритостта на балканските водачи за международно по футбол (между другото рецесията в Гърция стартира след семейството й на едни летни олимпийски игри), спортният министър Красен Кралев съобщи пред Българска национална телевизия, че " в този момент към този момент задачата е друга, би трябвало да вдигнем малко броя на феновете ". Разбирай – и парите.

По-вероятно е до края на годината някои общини да получат в допълнение финансиране за инфраструктурни планове, споделят източници от ръководещите. Но главната концепция е да се провиснал пари за идната права на автомагистрала " Хемус " - от Боаза до разклона за Плевен и Ловеч, което на фона на санирането е доста по-смислено. Още през август от районното министерство обявиха, че за въпросното трасе от към 50 км ще са нужни най-малко 499 млн. лева без Данък добавена стойност и че няма обезпечено финансиране. Въпросът е, че към момента няма подготвен план за сектора. Вариант е да бъде оповестена процедура за планиране и строителство, само че провеждането й ще отнеме най-малко една година и надлежно заплащанията няма по какъв начин да се случат до края на тази. Освен в случай че по познатия към този момент метод парите не се вкарат в някое държавно сдружение, сходно на ДКК, да вземем за пример в " Автомагистрали " ЕАД.

" Всичко, което не се похарчи, ще отиде във фискалния запас ", твърди източник от ръководещите. Депутати от ГЕРБ също за уверени, че " няма по какъв начин милиард да се намести единствено с постановления на Министерския съвет ".

Липсващият спор

През всичките тези години, в които има остатъци, ръководещите бягат от спор за това какво да се прави с насъбраното, вместо това решенията се взимат в кабинета на финансовия министър и на премиера. На доктрина в положителни времена като сегашните бюджетът би трябвало да е или уравновесен, или на плюс, с цел да се натрупат запаси за последваща рецесия. Тоест единият метод е парите да отидат във фискалния запас и по-късно да се употребяват по време на рецесия. Другият - да се влагат мъдро по този начин, че в бъдеще да генерират по-висок стопански напредък. Според Петър Чобанов съществени фактори, които въздействат на капацитета на напредък на стопанската система в бъдеще, сега се утежняват. Такива са вложенията и качеството на работната мощ.

" Реализирането на остатъци не е неприятна наклонност в интервал на стопански напредък, само че считаме, че е добре да съответствува с преследваните средносрочни бюджетни цели. Очевидно стопанската система сега няма потребност от фискални инжекции и напълно редно е да се води неутрална или даже рестриктивна фискална политика ", се показва и в мнението на Фискалния съвет по бюджет 2019.

В миг, в който се чака стопанската система да пораства над капацитета си обаче, държавните финанси за 2019 година още веднъж се възнамеряват на недостиг. Една от евентуалните аргументи е, че ръководещите не желаят да се повтаря обстановката от 2015 година, когато в края на програмния интервал стремително се усвояваха евросредства, а финансовите разноски се оказаха повече от плануваните поради потребност от национално съфинансиране, надлежно и бюджетът беше на недостиг. Така няколко следващи години вместо разходната база да се свие, тя напълно целеустремено се държи по-висока. Друга евентуална причина е, че съществуването на задоволително фискално пространство в бюджета дава опция за реакция при претенции за нови разноски, които също така се отпускат безотговорно. Съдейки по изключително отпуснатите пари досега, май е по-добре е да се понижат налозите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР