Финансовият министър Владислав Горанов смята, че е по-малко вероятно да

...
Финансовият министър Владислав Горанов смята, че е по-малко вероятно да
Коментари Харесай

Министър Горанов разкри как ще платим за изтребителите F-16

Финансовият министър Владислав Горанов счита, че е по-малко евентуално да договорим разсрочено заплащане с " Локхийд Мартин " по договорката с изтребителите.

Според Горанов обаче страната ни има опция да заплати сумата едновременно, а не както настояваше военния министър Красимир Каракачанов - на вноски.

С позицията си финансовият министър се разминава от създалото се мнение, че договарянията ще се водят главно за разсрочване на заплащането. Изказвания в такава тенденция направи нееднократно точно Красимир Каракачанов.

По думите на Горанов сумата за изтребителите е много сериозна, само че за наслада, страната би могла да я заплати едновременно. Той не отговори дали става въпрос за заем, само че повтори, че може да си позволим да я платим едновременно. Горанов в допълнение уточни, че страната ни към момента е в договаряния за разсрочено заплащане и към момента има възможност такова да бъде контрактувано. До есента страната ни би трябвало да бъде наясно с всичко.

Горанов изясни, че сигурно военните планове са скъпо за фиска изпитание, само че това, в което е уверен е, че изтребителите са най-оптималният за България вид. Той се надява да бъде реализирана оптималната цена.

" След като сме членове на НАТО и това изпитание би трябвало да бъде направено ", подчертава Горанов.

Припомняме, че американският Конгрес одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70 от България преди няколко дни, след което в България се разгоря полемика за цената, която американците желаят от нас за закупуването на изтребителите. Няколко пъти военният министър Красимир Каракачанов изясни, че гласуваното е единствено финансовата рамка , оптималната сума, а не окончателната цена на договорката.

В момента текат договаряния с " Локхийд Мартин " по окончателните параметри на договорката, като от българска страна е образувана делегация с представители на четири министерства .

Първоначално българският парламент даде позволение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надвишава 1,8 милиарда лева ., само че по-късно бе признато в допълнение решение, съгласно което се позволява отклоняване от посочената цена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР