Финансовият министър Владислав Горанов да предприеме незабавни действия за възстановяване

...
Финансовият министър Владислав Горанов да предприеме незабавни действия за възстановяване
Коментари Харесай

Има престъпление при отпускането на партийните субсидии, установи прокуратурата

Финансовият министър Владислав Горанов да предприеме незабавни дейности за възобновяване на надплатените суми за партийни дотации в интервала 2016-2018 година - такова предписание издаде Върховната административна прокуратура /ВАП/ след завършилата инспекция, предоставена от основния прокурор Сотир Цацаров. Той се самосезира по изнесена в " Шоуто на Слави " информация, че изплатените партийни дотации надвишават с повече от 6 млн. лева полагаемите се средства.

Проверката на ВАП е открила, че оповестените данни са правилни.  Според оповестеното от публицистичния екип на предаването, тази дотация е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лева, само че вместо това е била предоставена /предвидена в бюджета и действително изплатена/ дотация от 38 684 384 лева т. е. с 6 519 540 лева повече. В резултат на тези нарушавания, „ цената “ на фактически получен глас, като размер на партийната дотация, вместо избраните в бюджета 11 лева, незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лева

Открити са и данни за закононарушения от общ темперамент, осъществени от Министерството на финансите, за което към този момент е сезирана Върховната касационна прокуратура, излиза наяве от публично известие на държавното обвиняване.

Назначената от основния прокурор инспекция е трябвало да обясни дали държавната дотация за политическите партии през 2018 година е била избрана и изплатена при прецизно съблюдаване на наредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – член 27/ и дали е налице погрешно установяване и погашение на суми в размер, по-висок от този по закон.

Изводът е, че на петте политически партии и обединения (ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и ВОЛЯ) погрешно са изплатени суми, които доста надвишаващи полагащата се дотация от 11 лева за един автентичен глас, в нарушаване на разпореждания от Закона за политическите партии /ЗПП/. По същия незаконосъобразен метод е образувана и разпределена дотацията за политическите партии, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от всички действителни гласове на последните парламентарни избори, показват от прокуратурата.

Върховната административна прокуратура е сезирала министъра на финансите Владислав Горанов за данните от инспекцията и е определила 30-дневен период, в който той би трябвало да предприеме ограничения и да сътвори организация за възстановяване и надзор при разпределение на годишната държавна дотация. В този интервал би трябвало прокуратурата упорства да стартират незабавни дейности за събиране и възобновяване на изплатените допълнително суми по годишните дотации за интервала 2016 г.– 2018 година

С оглед недопускане в бъдеще на сходни случаи и възстановяване ръководството на риска, ВАП е указала на министъра на финансите да приложи законовите благоприятни условия за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при осъществяване на заповедите, определящи метода на систематизиране на държавните дотации.

Върховна административна прокуратура сезира и Сметната палата за предприемане на дейности, в сходство със законовите й пълномощия за финансов надзор във връзка с политическите партии, съгласно подписаното Споразумение за съдействие сред Прокуратурата и Палатата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР