Финансовият министър Асен Василев представи в края на миналата седмица

...
Финансовият министър Асен Василев представи в края на миналата седмица
Коментари Харесай

Финансовият министър Асен Василев залага 13 милиарда лева нов дълг

Финансовият министър Асен Василев показа в края на предходната седмица допустим за влизането на България в еврозоната проектобюджет за 2024 година Той е направен при 3% недостиг на касова и 2,9% на начислена основа, което на процедура значи, че България ще извърши критерия за недостиг за влизане във валутния съюз.

В бюджета е заложен забележителен по мярка таван на новия дълг в размер близо 13 милиарда лева (12,7 милиарда лева.) при 7,5 милиарда лева, заложени и към този момент изтеглени през тази година. Василев обаче твърди, че поради упования растеж на стопанската система съотношението дълг/БВП съвсем няма да се промени.

Първоначално министърът съобщи желание планът да бъде показан, откакто предлаганите промени в данъчните закони минат на първо четене в Народното събрание, с цел да се види какви са настройките и тогава да се направи сметка на предстоящите доходи. Те по този начин и не бяха разисквани в Народното събрание предходната седмица седмица. Сега проектът е през идващите две седмици да бъде извършено разискване и законопроектът за бюджета да бъде импортиран на 22 ноември в Народното събрание. Така по всяка възможност той ще бъде признат най-рано дни преди Коледа.

Проектът е направен при прогноза за 3% инфлация в края на идната година и БВП в размер на 205,8 милиарда лева Общо приходите в бюджета са планувани в размер на 77,6 милиарда лева, а разноските - 83,8 милиарда лева.  Минималната работна заплата ще нарасне до 933 лева Предвижда се повдигане на заплатите в част от държавната администрация, в това число и в Министерство на вътрешните работи. Идеята е те да бъдат разпределени по методика, тъй че да се преодолеят неравенствата в заплащането в другите структури на администрацията. Общо разноските за личен състав в администрацията ще набъбнат с 2 милиарда лева.

Министърът чака към 10-12% растеж на междинната работна заплата в страната следващата година.

Разчетен е и растеж от 11% на пенсиите от 1 юли по така наречен швейцарско предписание.

Министърът планува към 12 милиарда лева финансови разноски или растеж с към 50% по отношение на тази година. Около 1 милиарда лева е заделен в специфичен фонд за финансови разноски в общините - за пътища, ВиК, просвета, с цел да подобрят обитаемоте места инфраструктурата си ", съобщи Василев.

Министърът сподели, че средствата за опазване на здравето нарастват с към 1 милиарда лева Разходите за защита се планува да бъдат малко над 2% от Брутният вътрешен продукт. Според Василев проектобюджета бил " уравновесен ".

" Ще осъществим критериите за участието на България в еврозоната, а вложенията са с 50% повече за развиването на българската страна ", уточни още той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР