Финансовият гуру на ГЕРБ Симеон Дянков е готвен за шеф

...
Финансовият гуру на ГЕРБ Симеон Дянков е готвен за шеф
Коментари Харесай

Йордан Цонев спекулира с името на Дянков за управител на БНБ

" Финансовият гуру на ГЕРБ Симеон Дянков е готвен за началник на Българска народна банка ", пусна осведомителната бомба депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев в изявление за " Нова телевизия " в петък (14 януари). И дооформи тезата си, че подобна номинация би станала единствено с намесата на Иво Прокопиев. 

Цонев, както казва народната мъдрост е " от остаряла коза яре " и не споделя бомбастични предчуствия пред аудитория. Освен в случай че... това не го устройва. И защото неговия сподвижник Пеевски, след зашеметяващо скоростно замогване претърпя цялостно крушение, в този момент двамата още веднъж ще творят на законодателния фронт. Та това ненапълно изяснява за какво името на някогашният финансов министър в първото държавно управление на ГЕРБ Симеон Дянков, още веднъж изплува напред в новинарския поток. За тези, чийто мемоари са поизбледнели единствено ще напомним, че Дянков бе припознат като човек на Прокопиев в кабинета " Борисов 1 ", само че че зад същинското му лансиране тогава стои Кристалина Георгиева - в този момент началник на МВФ. 

И с цел да не разводняваме историята е задоволително да кажем, че надали ръководещата коалиция с мандат на " Продължаваме промяната " ще излъчи за собствен представител по подобен значим въпрос - като ръководството на Българска народна банка, точно депутатът Цонев. Факт е обаче, че изборът на нов гуверньор и двама подуправители на Централната банка е измежду идните кадрови избори на новия парламент, защото и тримата сегашни централни банкери са с изтекли мандати. Това изяснява и зачестилите медийни спекулации по тематиката. Стоят някакви хора в сянка и кадруват, а медиите украсяват виденията им. По този метод, като възможна номинация, бе пуснато в послание и името на Валентин Михов, ръководител на Надзорния съвет на Българската банка за развиване. 

Всъщност на дневен ред в парламентарната бюджетна комисия е изборът на нови членове на Фискалния съвет, чийто мандат изтече. Очаква се идната седмица да бъде оповестена процедурата за лъчение на претенденти и методът за избирането им. След едноседмично разискване те ще бъдат изслушани в бюджетна комисия и след нейната благословия ще бъдат гласувани от Народното събрание. Така че към 27 януари към този момент ще може да се коментират номинации. 

Изготвянето на процедура за избор на шеф на Българска народна банка ще е идната парламентарна задача, което най-вероятно ще се случи към средата или до края на февруари. Отделно от това новият шеф на Централната банка ще би трябвало да предложи свои номинации за подуправители, които също ще бъдат гласувани от Народното събрание след чуването им в парламентарната бюджетна комисия. Така че ни чакат забавни времена, нека единствено изборите са верни с цел да вървят нещата с догонваща скорост и във вярната посока. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР