Финансовият експерт Динко Тончев (Dino Dionne) дари на Националния музей

...
Финансовият експерт Динко Тончев (Dino Dionne) дари на Националния музей
Коментари Харесай

Ценно издание на повече от 150 години стана притежание на Националния музей на образованието

Финансовият специалист Динко Тончев (Dino Dionne) подари на Националния музей на образованието скъпа книга със заглавие „ The Pictorial Sunday Book “.



Илюстрованата неделна книга е отпечатана в Лондон към 1860 година Изданието се появява след гибелта на съставителя му – изтъкнатият библеист доктор Джон Кито.

В сборника се открояват публикации на библейска тема с впечатляващо количество и качество на илюстрациите. В 516 страници са показани пейзажни подиуми с истински бележки и пасажи, свързани с историята, географията, естествената история, литературата и Светото писание.

Идеята на Джон Кито е да сътвори четиво, ориентирано към младите – неделна книга за проучване на свещените тематики в привлекателна форма.

В изданието са поместени редица гравюри и карти, илюстриращи библейската история, пророчествата, псалмите, живота на Исус Христос, Деянията на апостолите и други, които провокират интереса и любознанието на читатели от всички възрасти.



Дарителят Динко Тончев е роден в гр. Пловдив. Учи в Националната Априловска гимназия в интервала 1989 – 1993 година През 90-те години на XX век емигрира на запад. Продължава образованието си в най-старото висше учебно заведение в щата Ню Йорк – Колумбийския университет. Придобива бакалавърска степен от университета „ Сейнт Джон “ (St. John`s University) в Ню Йорк и магистратура по бизнес администрация (счетоводство, финанси) в университета в Ливърпул. Основател е на няколко сполучливи компании в региона на финансите. Той е президент и основен изпълнителен шеф на Genesis Capital Group в Съединени американски щати.

Макар от дълги години да живее в Ню Йорк, Динко Тончев не не помни родината и корените си. Той се снабдява с изданието от аукцион с единствената мисъл, когато си пристигна в България, да направи подарък на музея. По негова информация от книгата „ The Pictorial Sunday Book “ съществуват единствено три броя в света.

Екипът на Националния музей на образованието изрича голяма признателност на господин Тончев и фамилията му за скъпото подаяние.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР