Финансовият директор на AMD, Жан Ху, каза на конференцията за

...
Финансовият директор на AMD, Жан Ху, каза на конференцията за
Коментари Харесай

AMD: дейта-центровете остават основният източник на печалба за компанията

Финансовият шеф на AMD, Жан Ху, сподели на конференцията за вложителите на Nasdaq в Лондон, че решенията за дейта-центровете остават главният източник на облага на компанията макар взрива на AI. За доста натоварвания процесорните ядра са основният хардуерен запас, споделя тя.

Ху отбелязва, че през първото тримесечие на 2024 година продуктовата линия за центрове за данни показва доста по-високи темпове на напредък спрямо останалите бизнес сегменти на AMD. Бяха обаче посочени и някои компликации в региона на вградените артикули. „ Центровете за данни не престават да бъдат главният мотор на растежа на брутната облага и мисля, че през идната година ще забележим сходна картина “ — акцентира още Жан Ху.

В същото време финансовият шеф на AMD признава, че AI е „ гореща тематика “. На този декор Ху приказва за разработките на компанията в съответната област. Тя напомни, че чиповете за ноутбуците Ryzen AI 300 с NPU, както и процесорите за настолните компютри Ryzen 9000, дебютираха на Computex 2024. Мощните ускорители Instinct MI325X и MI350X са ориентирани към сървърния сегмент. Отбелязва се, че продуктът MI350X, чиито продажби ще стартират през 2025 година, ще се конкурира с NVIDIA Blackwell B200. А през 2026 година AMD ще пусне ускорителя Instinct MI400 като съперник на бъдещите решения NVIDIA Rubin. В същото време NVIDIA продава ускорители в милиони, а AMD и Intel съумяха да продадат общо 100 хиляди единици през 2023 година

Що се отнася до сегмента на обичайните сървъри (без AI инструменти), финансовият шеф на AMD уточни неговия спад до края на 2023 година Ху споделя, че секторът остава „ много разбъркан “. В региона на сървърните процесори компанията затвърждава позициите си с чиповете EPYC, в това число и поколението Siena. Според Ху, делът на AMD в свързаната област е достигнал 33% през първото тримесечие на 2024 година Най-новите сървърни платформи на AMD разрешават на бизнеса да понижи броя на сървърите с до 40%, като в същото време поддържа същите равнища на продуктивност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР