Финансовият анализатор Деян Василев разкри какво трябва да знаем за

...
Финансовият анализатор Деян Василев разкри какво трябва да знаем за
Коментари Харесай

Няма безплатен обяд: Какво трябва да знаем за базовите банкови такси?

Финансовият анализатор Деян Василев разкри какво би трябвало да знаем за базовите банкови такси

С приемането на бюджета депутатите утвърдиха основаване на платежна сметка по съществени интервенции, от която гратис да се теглят и да се получават пари. 

Още през септември всички банки би трябвало да оферират сметка без такси, по която жителите да получават пенсии, заплати, стипендии и пенсии.

Условието е в тези сметки да няма други преводи.

Сметката за съществени интервенции ще се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват заплати.



Важно е да се означи, че такси за изтегляне няма да се удържат единствено, когато банкоматът е благосъстоятелност на банката, на която сме клиенти.

" На 24 юли от Асоциацията на банките разгласиха решение за хора, получаващи минимална заплата по банков път, да няма такси, само че единствено от банкомата на банката, която е издала картата. Има неясноти при гласуването за всички трудови хонорари по банков път. До 1 септември ще би трябвало да се прецизират някои неща ", разяснява финансовият анализатор Деян Василев.

Той акцентира, че банките през последните години са нараснали другите такси, в това число и при изтегляне от личен банкомат.

" Трябва да изсветляваме стопанската система, за всички ли хора да са безвъзмездни - безразсъдно е, това са частни сдружения, има дотации за дадени групи хора, това не беше премислено. Непрактично е да се следи паричния поток - банките би трябвало да стават служители на реда - " хоп тук влязоха 2 лева от някъде и би трябвало да платиш такса ", даде образец финансовият анализатор.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че задачата на базовата сметка е таксите да са рационални. Негова инспекция е посочила, че банките към момента не са наясно за разпоредбите за въвеждане на такава базова сметка, упованията му са да има предели по месечните обороти в нея.

" Ще завоюват банките, които излязат намерено - премислят услугите и дават по-голяма досегаемост. Може би пенсии, обществени помощи, стипендии - да са в такива базови сметки. Ако получаваш 800 лева и таксата е 30-40 лева - това е голяма сума. Първоначалната концепция на европейската инструкция е ориентирана към обществено слабите ", съобщи Деян Василев.

Финансовият анализатор предвижда и придвижването на лихвите по заемите. Очакванията му са да се усилят с по-малко от прогнозите за есента.

" Последната статистика демонстрира гладко увеличение на лихвите на срочните депозити, това ще докара до увеличение на лихвите по заемите - новоотпуснати и остарели - с до четвърт или половин % ", сподели Василев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР