Финансовите траншове от ВМА към фирма на близък до директора

...
Финансовите траншове от ВМА към фирма на близък до директора
Коментари Харесай

„Семейните поръчки” във ВМА – част от модела „Добрич-Хасково”

Финансовите траншове от ВМА към компания на непосредствен до шефа й са нещо обикновено при настоящия модел на ръководство на здравната система и на страната. Това мнение показаха ръководителят на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и някогашният началник на „ Пирогов” доцент Спас Спасков в студиото на „ Тази сутрин”.

Повод стана оставката на здравния министър проф. Николай Петров след следствие на bTV за публичните поръчки във Военна болница в интервала, в който той беше неин шеф, щерка му – на висок пост в здравното министерство, а приятелят й – с компания, която няма данъчна регистрация, само че има контракти с лечебното заведение за над милион и половина лв..

--> „ Това приказва за модел на ръководство. Хасково, Добрич – по този начин е структурирано нашето ръководство. Хората вземат участие в политиката, с цел да получат келепира и, в случай че не получат келепира, се сърдят”, уточни Кацаров, като направи връзка с раздрусалите ГЕРБ кавги „ Суджукгейт” и „ Кумгейт”.

Доц. Спасков разяснява, че казусът с ВМА е индикативен за това, че няма никакво значение дали лечебните заведения са търговски сдружения, или не (ВМА не е – б.р.). „ Всички ние се фиксираме върху началото на целия развой – ще проведем състезания без да наблюдаваме резултатите от работата”, сподели той.

И двамата медици са на мнение, че несъразмерната интервенция на страната основава предпоставки за корупция и трябват стъпки в противоположната посока. А точно – унищожаване на монопола на НЗОК, влизане на частните здравни фондове, които по-добре управляват ресурса си, унищожаване на лимитите и налагане на нови и съответни стандарти за дейностите. Всичко това – с опция за директен надзор от страна на потребителя.

--> Според Кацаров някогашният към този момент министър не е посочил действителна воля за промени и в действителност е траял политиката на доктор Петър Москов (шефка на чийто кабинет беше щерка му – б.р.). „ Днес берем плодовете от политиката на Петър Москов – това, че имаме 780 млн. задължения на лечебните заведения, това, че имаме 400 млн. реекспорт и лечебните заведения са оставени без животоспасяващи лекарства”, разяснява той.

Какъв би трябвало да е новият здравен министър? „ Който и да е, би трябвало да има изключителна политическа поддръжка. Това да е политическо лице никога не е неприятно решение, едно политическо лице може да сътвори добър съвещателен екип от специалисти”, счита доцент Спасков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР