Финансовите проблеми и напрежението, което предизвикват, увеличават риска от смърт

...
Финансовите проблеми и напрежението, което предизвикват, увеличават риска от смърт
Коментари Харесай

Липсата на пари увеличава риска от смърт при по-възрастните

Финансовите проблеми и напрежението, което провокират, усилват риска от гибел при по-възрастните хора, които са били настанени в болница поради сърдечен удар, откри изследване на експерти от Йейлския университет, представено от електронното издание “Юрикалърт ”.

Тежките парични проблеми – неналичието на задоволително средства, с цел да посрещнат ежемесечните си потребности, са свързани при тези хора с 60 % по-висок риск от гибел в границите на шест месеца след изписването от лечебно заведение, предава Българска телеграфна агенция.

„ Установихме, че мощното финансово напрежение е обвързвано с нараснал риск от смъртност. Това е апел към клиничния свят, че би трябвало да обърнем внимание на финансовото положение на пациентите “, изяснява съавторът на проучването лекар Александра Хайдук.

За задачите на проучването на пациенти на и над 75-годишна възраст, приети в болница със сърдечен удар в лечебни заведения в разнообразни елементи на Съединени американски щати в интервала сред 2012 година и 2016 година, са заложени въпроси по отношение на финансовото им положение. Оказва се, че 7,2 % от тези, които споделят, че имат задоволително пари, с цел да си заплащат сметките, умират в границите на шест месеца след изписването им от болничното заведение. Половин година след престоя в клиника съдбовен е изходът и за 9 % от пациентите, споделящи, че разполагат единствено с „ задоволително “ пари, с цел да свържат двата края. От тези, които оповестяват, че имат прекомерно малко пари, 16,8 % са умряли в границите на същия интервал.

Колко пари са нужни за естествен живот у нас

Изследователите от Йейл поправят данните, с цел да отчетат фактори, разнообразни от неотдавна прекаран сърдечен удар, които обаче могат да повлияят на риска от гибел, да вземем за пример други медицински проблеми и положения, свързани с напредването на възрастта. След това учените стигат до заключението, че при пациентите, които оповестяват за тежко финансово напрежение, има с 61 % по-голяма възможност да починат в границите на шест месеца след хоспитализацията спрямо останалите.
 istock istock
Резултатите демонстрират, че диалозите за финансовото положение на възрастните хора, които са признати в болничното заведение със сърдечни пристъпи, могат да бъдат знак за тези, които са изложени на по-висок риск от гибел след изписване, сподели Хайдук. В тези случаи обществени служащи биха могли да се намесят и да насочат възрастните хора към ведомства и организации за помощ.
Изследването е оповестено в списанието на Американската здравна асоциация.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР