Финансовите награди за изпълнители, композитори, музиканти и групи от Златният

...
Финансовите награди за изпълнители, композитори, музиканти и групи от Златният
Коментари Харесай

Васко Кеца взе три пенсии накуп!

Финансовите награди за реализатори, композитори, музиканти и групи от „ Златният Орфей “, гласуван oт кабинета „ Борисов 3 “, към този момент са при тях. Отпуснатите държавни парични награди за особени заслуги към българската страна и нацията бяха предстоящи, само че неполучени от февруари до момента oт 63-ма създатели.

Постановлението на държавното управление по отношение на решение на Народното събрание от 25 февруари излиза едвам през май, а средства за него по този начин и не са отпуснати до края на мандата. Средствата за премиите са подсигyрени от служебното държавно управление незабавно след встъпването му в служба. Те към този момент са преведени вкупом на утвърдените oт първия лист реализатори. Така актьори като Богдана Карадочева, Марги Хранова, Васил Найденов, Митко Щерев и десетки други към този момент са получили своите награди.

С разпореждане №185 на Министерски съвет от 10 май са утвърдени спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2021 година в размер до 280 500 лева за погашение на държавни парични награди за особени заслуги към българската страна и нацията, за период от 3 години на 40 лица в размер на 500 лв. всяка и на 23 лица в размер на 350 лева - всяка за изключителните им достижения и за цялостния им принос в региона на културата. Критерият за какво едни ще вземат 500 лева, а други по-малко остана до последно неуточнен, само че и неизменен.

За жал, певицата Ваня Костова и композиторът Атанас Косев починаха, преди да дочакат финансовото измерение на признанието. Остава неяснотата по какъв начин ще се действа с други, не по-малко заслужили създатели от региона на естрадното изкуство, чиито документи за трудов стаж към „ Концертна дирекция “ през социализма са отчасти или изцяло унищожени.

Този обществен проблем е повода властта да потърси метод за отплата на музикалните светила от близкото минало. Мнозина от тях проплакаха, че са пропуснати, а реакцията им предизвика разширение на листата. Той в последна сметка не бе легализиран.

„ Минаха години “ напомня, че и той не е изцяло обективен, тъй като са пропуснати същинските създатели на българската сцена Лиана Антонова, ветераните Кирил Кузманов и Стефан Георчев от квартет „ Алегро “, Димитър Йосифов и др.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР