Финансовите министри на ЕС договориха най-общо бюджета за еврозоната рано

...
Финансовите министри на ЕС договориха най-общо бюджета за еврозоната рано
Коментари Харесай

Евроминистрите с компромис за бюджета на еврозоната след 12-часов маратон

Финансовите министри на Европейски Съюз договориха най-общо бюджета за еврозоната рано тази заран - основна промяна по гледище на Париж, която беше лимитирана заради сериозна опозиция от страна на Холандия , осведоми Агенция Франс Прес.

Френският президент Еманюел Макрон извоюва значима победа за бюджета , обсъждано от мнозина като една от изчезналите връзки в единната валута в продължение на съвсем едно десетилетие след дълговата рецесия.
 Европейски Съюз изяснява за прогрес в промяната на еврозоната, само че е нужна още работа
Европейски Съюз изяснява за прогрес в промяната на еврозоната, само че е нужна още работа

Еврокомисар Московици е " доста отчаян " от неналичието на прогрес по подсилване на банковия съюз и резистентност в условия на финансови рецесии

Но истинският му проект е орязан от съперници, водени от Холандия , които се притесняват от прекачване на пари към склонните да влизат в икономическа рецесия Италия, Гърция и Испания.

След повече от 12-часови диалози финансовият и стопански министър на Франция Бруно льо Мер заяви, че са договорили бюджет за еврозоната.

" За първи път ние създадохме работещ бюджет , който ще помогне на страните членки в еврозоната да се конвергират и да бъдат по-конкурентни. Това е пробив ", разгласи финансовият министър пред информационната организация.

" За първи път ние започнахме да мислим за бъдещето като обединен блок и да координираме нашите стопански политики ", добави той.

Говорителят на ръководителя на Еврогрупата Марио Сентено приветства съглашението със известие в " Туитър " , като добави, че детайлностите ще бъдат оповестени на конференция по-късно през днешния ден.

В съглашението министрите публично не го назовават бюджет, защото би било прекомерно внимателно политически в по-богатите страни, а нещо като Бюджетен инструмент за конкурентност и конвергенция (BICC) - фонд с лимитирана огнева мощност, който ще бъде употребен да поддържа промени.

Тромавият диалект е по н астояване на холандците.

" Дълги и плодотворни полемики на Еврогрупата в Люксембург ", написа холандският финансов министър Вопке Хоекстра в " Туитър ". Той приветства " отличното " достижение в други сфери, такива като реформиране на Европейския стабилизационен механизъм.

За бюджета на еврозоната той добави: " Дискусиите за финансите към BICC ще продължат на по-късен стадий ".

Всички страни се съгласиха окончателната сума да бъде доста по-малкa от настояванията на френския президент, който предвиждаше няколкостотин милиарда евро.

Двама европейски източници загатнаха бюджет от 17 милиарда евро за интервал от 7 години сред 19-те страни членки на еврозоната, който ще бъде обвързван и с общия бюджет на Европейски Съюз.

Продължава дебатът дали парите би трябвало да дойдат единствено от бюджета на Европейски Съюз или би трябвало да бъдат увеличени от националните заплащания на страните членки. Последният вид беше отритнат от няколко страни, защото се притесняват, че по-малко средства ще бъдат отделени за общия бюджет на Европейски Съюз.

Компромисът сред министрите ще бъде показан за публично утвърждение на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел през идната седмица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР