Финансовите министри и управителите на централни банки на Г-20 призоваха

...
Финансовите министри и управителите на централни банки на Г-20 призоваха
Коментари Харесай

Финансовите министри от Г-20 настояха за икономическо възстановяване на света

Финансовите министри и шефовете на централни банки на Г-20 приканиха към поддръжка за икономическото възобновяване на света. 

На 7 април в Рим се организира среща на финансовите министри и шефовете на централни банки на страните от Г-20. Тя е втората сходна откакто Италия пое ротационното председателство на групата.

На срещата страните реализираха консенсус за отбягване на авансово отдръпване от експанзивните политики, поощряване промяната на интернационалната данъчна система, битката с климатичните промени и устойчивото развиване.

Световните финансови ръководители се очакваше да се спогодят да усилят запасите в Международния валутен фонд (МВФ) с 650 милиарда $ и да удължат замразяването на обслужването на задълженията на разрастващите се страни, с цел да им оказват помощ да се оправят с пандемията от ковид, съобщи  Ройтерс.

В заключителната декларация от срещата се показва, че в границите на Г-20 съществува консенсус по отношение на по-нататъшно усилване на съдействие и продължение на финансовата поддръжка за възобновяване на международната стопанска система след пандемията от COVID-19, заяви Радио Китай.

Както предходната, актуалната среща също се организира във видео формат. На конференцията след края ѝ, италианският стопански и финансов министър Даниеле Франко посочи, че съгласно участниците, въпреки вероятността пред международната стопанска система да се е подобрила с помощта на финансовата поддръжка и всеобщата имунизация против COVID-19, възобновяване към момента е изпълнено с фактори на неустановеност. По-ранното отдръпване от експанзивната парична и фискална политика може да докара до действителни опасности, по тази причина е належащо то да става последователно и поетапно. За тази цел Международният валутен и финансов комитет е изискал в допълнение специфични права на тираж в размер на 650 милиарда $, с цел да се задоволи световното търсене на аварийни активи и се подкрепи възобновяване на международната стопанска система.

Анализатори считат, че във финансовите среди се изостря тонът по въпроса за климатичните промени. 

" Ще засилим в допълнение поддръжката си за уязвимите страни при оправянето им с провокациите, свързани с пандемията от Covid-19 ", написа в плана, който ще бъде утвърден на виртуалната среща на финансовите водачи от Г-20.

" Призоваваме МВФ да направи изчерпателно предложение за ново систематизиране на специфични права на тираж в размер на 650 милиарда $, с цел да отговори на дълготрайната световна потребност от допълнение на аварийните активи ", се добавя в проектоизявлението, представено от Ройтерс. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР