Финансовата рамка за догодина ще бъде разгледана на първо четене

...
Финансовата рамка за догодина ще бъде разгледана на първо четене
Коментари Харесай

Три парламентарни комисии разглеждат финансовата рамка за следващата година

Финансовата рамка за следващата година ще бъде прегледана на първо четене в трите водещи комисии в Народното събрание. По традиция на първо четене комисиите по бюджет и финанси, обществени въпроси и опазване на здравето заседават дружно по бюджета за идната година. В този за 2021 година е заложен недостиг от 3,9 на 100.

4 милиарда и 500 милиона лв. е вероятният нов дълг 2021 година, като в края й общата задлъжнялост на страната ни не би трябвало да надвишава 31 милиарда и 900 милиона лв., написа в проектобюджета за следващата година. В средносрочната финансова рамка, чийто небосвод е 2023 година, обаче е записано, че в края на интервала държавният дълг може да надвишава 38 милиарда и 800 милиона.

С Бюджет 2021 се актуализира за трети път и тазгодишният бюджет, като дефицитът се усилва до повече от пет милиарда лв.. Основната рецензия към плановете в държавната хазна, че и тази, и идната година със заложени несъразмерни разходи, множеството от които на калпак.

От своя страна финансовият министър Кирил Ананиев дефинира проектозакона като „ антипандемичен " и изясни, че в рамката за следващата година има заложен буфер от 640 милиона лв., който се крие в прехвърлянията към институциите.

И въпреки всичко - повече пари за обучение и опазване на здравето са заложени в плана на бюджета за следващата година, а още преди депутатите да са споделили думата си на първо четене, министър председателят Бойко Борисов разгласи промени сред двете четения в Народното събрание.

Те са свързани с увеличение на дотациите за развъждане на дете и включване на нов ред - дотации за четири деца.

Още преди оповестяването на проекторамката Борисов разгласи краткотрайното отпадане на подоходния аршин, което значи, че всички фамилии с деца без оглед на финансовото им положение ще получат детски надбавки. Освен към държавния бюджет, съществени рецензии има и към проекторамките за Здравната каса и за държавното публично обезпечаване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР