Финансовата рамка на услугата личен асистент на хората с увреждания

...
Финансовата рамка на услугата личен асистент на хората с увреждания
Коментари Харесай

Системата за лични асистенти вече е в преразход

Финансовата рамка на услугата персонален помощник на хората с увреждания към този момент е нарушена и в случай че броят им продължи да се усилва до края на годината преразходът може да доближи 146 млн. лева Това сподели в изявление за радио " Дарик " министърът на обществената политика Деница Сачева.

Тя разяснява настояването на оставката й от майки на деца с увреждания от организацията " Системата ни убива ". Те оповестиха народен митинг, тъй като Сачева желала да анулира прокарания от някогашния омбудсман Мая Манолова Закон за персоналната помощ, който бе написан след техни митинги.

Сачева акцентира, че законът е бил признат без финансова аргументация. През тази година бюджетът за персоналните асистенти е 93 млн. лева и към този момент е нарушено макар, че законът слага ограничавания. " Ако всички ограничавания паднат от 1 януари 2021 година 660 хиляди души ще имат право на персонален помощник, даже тези, които не се нуждаят от такава услуга ", акцентира общественият министър. Добави обаче, че с измененията в закона самотно живеещите възрастни хора, които нямат решение на ТЕЛК, са лишени от нея.

Тя назова митингите " политически пърформанс " и акцентира, че неговите уредници са взели участие в писането на плана. " някой употребява тяхната идея, с цел да черпи известност ", сподели Сачева.

От 1 януари, когато в действие влезе Законът за персоналната помощ, общо 12 978 нуждаещи се останаха без персонални асистенти. Това са хора, на които ТЕЛК/НЕЛК не е определил използването на асистенти или които нямат експертно решение и които се оказаха отвън обсега на новия закон. Тогава общественият министър съобщи, че обстановката е урок за това какво става, когато законът е приетпод напън, в несъгласие с всички експертни отзиви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР